• OBJAVLJENO: 07.05.2010.
Održana Javna rasprava o temi“ Upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2010/2011 godini“

obrazovanje_100510b.jpg

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 07.05.2010.godine, u Velikoj sali Ministarstva za privredu održana je Javna rasprava o temi „Upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2010/2011 godini“. Pored organizatora, Javnoj raspravi prisustvovali su direktori srednjih škola sa prostora našeg kantona, predstavnici Službe za zapošljavanje, predstavnici Udruženja poslodavaca te predstavnici Obrtničke komore.

obrazovanje_100510b1.jpg

obrazovanje_100510b2.jpg

U skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju, resorno kantonalno ministarstvo provodi aktivnosti vezane za pripremu prijedloga Odluke o utvrđivanju zanimanja za koje će se učenici moći opredijeliti prilikom upisa u prve razrede srednjih škola u školskoj 2010/2011 godini. Javna rasprava održana je s ciljem kako bi ministarstvo pokušalo uskladiti obrazovanje učenika sa mogućnostima i potrebama poslodavaca. Na raspravi se govorilo o već utvrđenim prijedlozima nastavničkih vijeća u tri srednje škole na prostoru BPK-a, a Javna rasprava je samo dio pripreme s ciljem pipremanja što kvalitetnije odluke o utvrđivanju zanimanja. Nakon što se još jednom analiziraju mogućnosti i potrebe, ali i prijedlozi sa ove rasprave, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ponudit će Vladi BPK-a na usvajanje prijedlog Odluke za utvrđivanje zanimanja za koje će se učenici obrazovati.

obrazovanje_100510b3.jpg

obrazovanje_100510b4.jpg

Prema riječima ministrice za obrazovanje nauku, kulturu i sport u Vladi BPK-a Alme Delizaimović, provedena je anketa među učenicima koji ove godine završavaju svoje osnovno obrazovanje, a rezultati te ankete pokazuju da je najveće interesovanje učenika za upis u Gimnaziju.

– 359 učenika imalo je priliku da popuni anketni listić na kom su se nalazili prijedlozi zanimanja koje smo dobili kao prijedlog od školskih odbora, odnosno nastavničkih vijeća, srednjih škola sa prostora našeg kantona. Prema prvim rezultatima ankete, a to se ne može uzeti kao mjerodavni materijal, najviše interesovanja je za upis u Gimnaziju i ona će, svakako, biti ponuđena- istakla je ministrica Delizaimović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.