• OBJAVLJENO: 17.05.2010.
Njemačka humanitarna organizacija HELP najavila novi projekt pomoći malom biznisu

help170510b.jpg

Ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Mustafa Kurtović sa saradnicima sastao se 17.05.2010.godine sa šefom njemačke humanitarne organizacije HELP Timom Stegelmannom.

Na sastanku je razgovarano o nastavku veoma uspješne saradnje sa ovom organizacijom, obzirom da je njemačka humanitarna organizacija HELP u proteklom periodu na području BPK-a podržala 60 malih biznisa. Takođe, razgovarano je o aktivnostima vezanim za implementaciju projekta pomoći poljoprivrednim proizvođačima u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda i uzgoju voća, uključujući i bobičasto voće. Pomoć bi se ogledala u nabavci materijalno- tehničkih sredstava, a obuhvatila bi 80 korisnika.

help170510b1.jpg

– Njemačka humanitarna organizacija je restruktuirala svoje operacije u BiH 2006.godine i fokusirala se na projekte socio-ekonomskog razvoja. U tom smislu, HELP je do sada na području BPK-a podržao 60 malih biznisa. Na osnovu dosadašnjih rezultata u implementaciji velikog projekta i zadovoljstva korisnika, mi sada razgovaramo sa nadležnim institucijama i Ministarstvom za privredu o nastavku implementacije ovakvih projekata. Mi smatramo, a dijelimo mišljenje i sa Ministarstvom, da podrška razvoja malih biznisa ima veliki uticaj na razvoj privrede.

help170510b2.jpg

Mislim da je poljoprivreda važna grana u privredi ovog Kantona i na osnovu rezultata i analiza dosadašnjih podržanih biznisa, uvidjeli smo da su ovo dva sektora koji imaju najveći uspjeh u implementaciji te smo odlučili da ove sektore podržimo i ojačamo koliko je to moguće. – kazao je šef njemačke humanitarne organizacije HELP Tim Stegelmann.

Zadovoljstvo što je ova njemačka nevladina organizacija ponovo na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde izrazio je ministar za privredu Mustafa Kutović.

help170510b3.jpg

– Meni je drago da smo danas već razgovarajući o novom projektu postigli punu saglasnost da se nastavi sa ukupnim aktivnostima i vjerujem da ćemo ispoštovati ove sve rokove. Ovo što se dešava upravo u sektoru poljoprivrede uzima svoj zamah u razvoju i ovo je nastavak onoga što čini ovo Ministarstvo, što čini Sektor poljoprivrede. Meni je drago da smo usvojili Zakon o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i da svake godine implementiramo značajna sredstva u pogledu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji te da je ovo nastavak pozitivne klime koja se stvara u razvoju poljoprivrede. Drago mi je da ćemo u implementaciju ovog projekta uključiti lokalne zajednice i da će u ovom projektu aktivnu ulogu imati građani, aktivni poljoprivredni proizvođači i da ćemo cijeneći prema dinamici ovog projekta, negdje do početka jula već imati prvi potpisan memorandum o razumijevanju na implementaciji projekta, a poslije toga i planiranje sredstava u budžetima lokalnih zajednica ovog kantona oko zajedničkog finansiranja projekta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.