• OBJAVLJENO: 25.01.2013.
Zajednička press konferencija ministra unutrašnjih poslova i komesara Uprave policije MUP-a BPK Goražde
Stanje bezbjednosti i dalje zadovoljavajuće
Press MUP-a BPK Goražde

Press MUP-a BPK Goražde

Ministar  unutrašnjih poslova i komesar Uprave policije MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Nermin Džambegović i Ešef Hurić, organizovali su danas zajedničku press konferenciju na kojoj su javnosti predstavili rezultate rada Ministarstva unutrašnjih poslova u 2012.godini i planove za ovu godinu. Press konferenciji prisustvovali su i načelnici sektora u Ministarstvu i Upravi policije.

Ministar  Nermin Džambegović na početku press konferencije  govorio je o organizacionoj  strukturi i nadležnostima MUP-a BPK Goražde,  u kojem je  trenutno  240 uposlenih, a od tog broja, njih 197 angažovano je u Upravi policije. Budžet Ministarstva za unutrašnje poslove za 2013.godinu  povećan je za 7,74 % u odnosu na prošlu godinu i iznosi 6.505.000 KM.

– Povećanje budžeta za 2013.godinu zasnovano je na želji i težnji da ta sredstva usmjerimo u kapitalne izdatke, na rekonstrukciju objekta MUP-a, izgradnjom moderne šalter sale za poboljšanje usluga građanima, što bržem, efikasnijem i kvalitetnijem radu po pitanju izdavanja identifikacionih dokumenata, vozačkih i saobraćajnih dozvola- kazao je ministar Džambegović, koji je istaknuo da  MUP BPK Goražde u 2013.godini namjerava realizovati i  projekt video nadzora važnijih raskrsnica na području sve tri općine u sastavu Kantona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, ističe ministar,  spremno dočekuje period u kojem će doći do  obimnije zamjene  identifikacionih dokumenata.  MUP će poduzeti sve mjere i radnje da građani dobiju što kvalitetniju uslugu, a po potrebi, ističe ministar, radiće se i u dvije smjene i vikendom.

U planu i programu rada Ministarstva unutrašnjih poslova za 2013.godinu je i donošenje tri zakona . Riječ je o Zakonu o policijskim službenicima BPK Goražde, Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, te  izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

I pored neznatnog povećanja broja registrovanih događaja u oblasti kriminaliteta, od kojih se najveći dio odnosi na krivična djela protiv imovine, ukupno stanje bezbjednosti, kao i sigurnost saobraćaja u protekloj godini na području BPK Goražde ocijenjeni su kao zadovoljavajući.

– Možemo konstatovati da je u prošloj godini stanje sigurnosti bilo zadovoljavajuće. Ono što želim naglasiti je da našem području nemamo evidentiranih teških oblika krivičnih djela poput terorizma, razbojništva, ubistava, narušavanja javnog reda i mira na masovan i organizovan način, nije bilo napada na vjerske, kulturne i druge objekte od posebnog značaja – istakao je danas komesar Uprave policije Ešef Hurić.

Pored redovnog angažmana kada je u pitanju sigurnost građana i njihove imovine, pripadnici kantonalne Uprave policije bili su angažovani i u drugim, vanrednim situacijama koje su obilježile proteklu godinu, prvenstveno kada su u pitanju velike snježne padavine na početku prošle godine te požari izazvani ljetnom sušom.

Dobrom stanju sigurnosti na području BPK Goražde u velikoj mjeri doprinjela je i pomoć građana, institucija, organizacija i svih ostalih koji su u toku prošle godine sarađivali sa policijom.

– U prvom redu bih se zahvalio građanima BPK Goražde za iskazano povjerenje u policiju, vladinim i nevladinim organizacijama, medijima, privrednim subjektima i drugim institucijama i pojedincima koji su nam kroz svakodnevnu saradnju pomogli da ispunimo naše zadatke i realizujemo postavljene ciljeve – poručio je komesar policije Ešef Hurić te dodao da će i u narednom periodu službenici Uprave policije biti u punom kapacitetu angažovani na očuvanju sigurnosti i bezbjednosti građana u ovom kantonu.

Opširnije u INFORMACIJI o stanju bezbjednosti na području BPK-a Goražde za 2012. godinu

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.