• OBJAVLJENO: 21.05.2010.
Razgovarano o projektu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na obalama Drine

navodnjavanja210510b.jpg

Ministarstvo za privredu BPK Goražde trenutno radi na pripremi projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na području Cvilina i Odžaka, u općini Foča-Ustikolina te poljoprivrednog zemljišta u Kazagićima i Hubjerima, na području općine Goražde koji bi se finansirao iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

navodnjavanja210510b1.jpg

S tim u vezi, stručnjaci za projekte navodnjavanja koje je angažovala Svjetska banka, Ian McAllister Anderson iz Engleske i Jean Marie Lescot iz Francuske, boravili su 21.05.2010. godine u Ustikolini gdje je održan sastanak kojem su, pored predstavnika Općine Foča-Ustikolina predvođenih načelnikom Zijadom Kunovcem, prisustvovali i ministar za privredu u Vladi BPK Goražde Mustafa Kurtović i savjetnik ministra za poslove u oblasti poljoprivrede Mirsad Hubanić.

Osnovni cilj posjete bio je razmjena informacija vezanih za projekt sa nadležnim licima te sagledavanje mogućnosti realizacije pomenutog projekta na licu mjesta.

navodnjavanja210510b2.jpg

navodnjavanja210510b3.jpg

Prema riječima angažovanih stručnjaka, oni trenutno sarađuju na pripremi deset projekata navodnjavanja na prostoru šire regije, od čega su tri projekta u Bosni i Hercegovini, a obzirom da će Svjetska banka odobriti sredstva za kreditiranje samo dva projekta, njihov zadatak je da nadležnim institucijama daju sve potrebne instrukcije oko pripreme projekta, kako bi se na što bolji način ispunili svi kriteriji za odobravanje kreditnih sredstava Svjetske banke.

Ovom prilikom, ministar Kurtović govorio je o značaju ovog projekta za cjelokupnu zajednicu, jer BPK Goražde ima odlične preduslove za razvoj poljoprivrede. Prema njegovim riječima, realizacijom projekta navodnjavanja postigli bi se optimalni uslovi za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, povećanje konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača te uvođenje savremenih standarda u poljoprivrednoj proizvodnji, a o važnosti poljoprivrede za razvoj cijelog kantona govore i podsticaji u poljoprivredi po različitim osnovama, koji se izdvajaju iz budžeta posredstvom Ministarstva za privredu.

Nakon sastanka sa zvaničnicima, strani eksperti koje je angažovala Svjetska banka obišli su neke od lokaliteta koji bi bili obuhvaćeni projektom, a krajnji ishod pregovora biće poznat u narednom periodu, uzimajući u obzir složenost ovakvih projekata te proceduru odobravanja sredstava za njihovo finansiranje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.