• OBJAVLJENO: 30.01.2013.
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde posjetila i općinu Foča-Ustikolina
Zajedničkim naporima i razumijevanjem do najboljih rješenja za lokalne zajednice

Copy of 100_4567

Nakon posjete općinama Goražde i Pale-Prača, Vlada Bosansko-podirnjskog kantona Goražde danas je posjetila i općinu Foča-Ustikolina.

Tema razgovora kantonalnih zvaničnika sa načelnikom općine Zijadom Kunovcem i njegovim saradnicima bila je sagledavanje situacije i uspostava što efikasnijeg načina saradnje Vlade BPK sa ovom lokalnom zajednicom, zasnovanoj na međusobnom uvažavanju i razumijevanju.

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde iskazali su spremnost da u okviru zakonskih okvira i raspoloživih sredstava u Budžetu kantona podrže ovu općinu u uspostavljanju što boljih životnih standarda stanovnika ove općine.

Ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Nela Čarapić pozvala je, ovom prilikom, predstavnike općine Foča-Ustikolina da daju svoje primjedbe na Prostorni plan Bosansko-podrinjskog kantona čija je izrada u toku, te zatražila njihovo mišljenje o pitanju istražnih radova za izgradnju HE Ustikolina. Ministrica Čarapić upoznala je načelnika da je ova općina dobila okolinsku dozvolu  za izgradnju sanitarne deponije za odlaganje otpada.

Ministrica za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Gordana Oršolić istaknula je da je ovo Ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom pravosuđa obezbijedilo zdravstvenu zaštitu svim stanovnicima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koja nisu bila osigurana ni po kakvom osnovu za 2013.godinu.

Copy of 100_4575

I općina Foča-Ustikolina je , prema riječima načelnika Zijada Kunovca, suočena sa budžetskim deficitom za 2012.godinu koji ugrožava finansijsku stabilnost ove općine i realizaciju projekata u 2013.godini. Načelnik je, takođe, istaknuo da grant koji je u Budžetu BPK za 2013.godinu planiran za općinu Foča-Ustikolina neće zadovoljiti osnovne potrebe funkcionisanja ove lokalne zajednice. Bez tih pretpostavki ne može se, tvrdi načelnik, ni razgovarati o budućim projektima.

„ Tek kad dobijemo sredstva za osnovno funkcionisanje lokalne zajednice mi možemo pričati o projektima i prioritetima. Ono što ćemo tražiti kroz projekte, jer oni su najbitniji, da uradimo našu lokalnu sanitarnu deponiju, obaluutvrdu rijeke Drine te da kroz projekte IFAD-a idemo u realizaciju poboljšanja uslova života naših stanovnika u ruralnim dijelovima. To je izrada infrastrukture, putne komunikacije i vrlo značajan projekat koji treba naša lokalna zajednica, a to je izgradnja jedne sportske dvorane, ustvari, jedne balon sale, pošto su velika sredstva potrebna za izgradnju jedne kvalitetne sportske dvorane- negdje oko dva miliona, a mi možemo samo za 300.000 KM  da imamo sportsku salu za potrebe naše lokalne zajednice i naših stanovnika“- kazao je načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.

Ministar za finansije Alem Mujković ističe da je Vlada otvorena za saradnju i podršku lokalnim zajednicama, ali da se treba imati razumijevanja za trenutnu situaciju.

„Svi mi moramo odrediti prioritete i prema tim prioritetima se usmjeriti kako bismo dobili najbolje efekte za lokalne zajednice pa i Kanton u cjelini. U narednom periodu, očekuje nas ,prvenstveno, uspostava bolje saradnje i kontakata. Ovo su preliminarni razgovori da se upoznamo sa potrebama opština kao i mogućnostima Kantona da pomogne lokalnim opštinama na području ovog kantona. Dakle, to je nešto što bi svakako trebalo da se nastavi u konkretnom smislu i mislim da bismo trebali organizovati tematske sjednice za pojedina pitanja kako bismo došli do što kvalitetnijeg rješenja na zadovoljstvo svih građana“- istaknuo je ministar za finansije Alem Mujković, nakon današnjeg sastanka članova Vlade Bosansko-podrinjskog kantona sa zvaničnicima općine Foča-Ustikolina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.