• OBJAVLJENO: 25.06.2010.
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović sa saradnicima posjetio BPK Goražde

vlada-federacije-280710s.jpg

Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem, boravila je 25.06.2010. godine u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. Ovom prilikom održan je zajednički sastanak predstavnika Vlade BPK Goražde, na čelu sa premijerom Nazifom Uručijem i delegacije Vlade Federacije, u čijem sastavu su, pored federalnog premijera, bili i ministar trgovine Desnica Radivojević te ministar industrije, energetike i rudarstva Vahid Hećo. Ovom sastanku, takođe, prisustovali su i predstavnik Općine Goražde te načelnici općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača Zijad Kunovac i Asim Zec.

vlada-federacije-280710b-1jpg.jpg

Pored stanja u privredi, te mogućnostima ulaganja u poljoprivredu, energetiku i turizam, na sastanku se razgovaralo i o trenutnom stanju u funkcionisanju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te finansijskim problemima uzrokovanmh nedostatkom izvornih sredstava u kantonalnom budžetu.

vlada-federacije-280710b-2jpg.jpg

vlada-federacije-280710b-3jpg.jpg

“Mi smo jedini kanton u BiH koji će za šest mjeseci imati izvršenje 30% manje nego što je to planirano u budžetu za 2010. godinu. Zahvaljujući razumijevanju Vlade Federacije mi smo u protekloj godini napravili pozitivan rezultat a nadamo se da ćemo to napraviti i u tekućoj godini. Zbog alarmantne situacije u budžeta BPK-a, očekujemo interventna sredstva koja bi nam omogućila da uz ova postojeća premostimo ovih nekoliko narednih mjeseci do definitivnog stava MMF-a kada ćemo moći koristiti sredstva iz četvrte tranše po ugovoru Vlade Federacije BiH. Intervencija Vlade Federacije od 2.000.000KM nije dovoljna ali ako je Federacija u mogućnosti da može intervenisati sa tim sredstvima onda je to pomak u odnosu na prošlu godinu kada je ta intervencija došla na samom kraju godine. Kada su u pitanju kreditna sredstva od 8,7 miliona KM naš stav je jasan još od ranije, mi smo u startu kazali das mo kreditno nesposobni , i ukoliko se ova sredstva ne vrate iz drugih izvora, onda ćemo dovesti u potpunu blokadu BPK_a a to nikome nije cilj i namjera.- naglasio je premijer Uruči.

vlada-federacije-280710b-4jpg.jpg

vlada-federacije-280710b-6pg.jpg

Kada je riječ o podršci Vlade Federacije Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde prema riječima premijera Mujezinovića, pomoć neće izostati.

“U prvom polugodištu nije niko podržan jer jednostavno to nije predviđeno budžetom obzirom da je Federalni budžet sa projektovanim deficitom od 560 miliona KM.

Dogovorili smo se da ćemo određenu sumu prebaciti kao grant sredstva BPK-a, a posebno ćemo o drugim stvarima razgovarati u budućnosti jer Federalna Vlada neće dozvoliti da bilo koji od nivoa vlasti u Federaciji BiH bude mimo ostalih” kazao je premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Nakon sastanka, delegacije Vlade Federacije BiH i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te načelnici općina, posjetili su goraždanske firme Ginex, Emka Bosnia i Bekto-Precisa, a u okviru ove posjete, upriličena je i posjeta Općini Pale-Prača.

vlada-federacije-280710b-45pg.jpg

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.