• OBJAVLJENO: 15.07.2010.
U Goraždu boravili predstavnici međunarodnog konzorcija kompanija

Razgovarano o mogućnostima ulaganja

posjeta_slovenci_150710b2.jpg

Predstavnici međunarodnog konzorcija kompanija iz nekoliko zemalja svijeta sa čelnim ljudima konsultantske kuće «Sl consult» iz Ljubljane, posjetili su 15.07.2010.godine BPK Goražde i u razgovoru sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazifom Uručijem, ministrom za privredu Mustafom Kurtovićem te sa zvaničnicima općina u sastavu Kantona, razgovarali o mogućnostima ulaganja u ovaj dio BiH.

posjeta-slovenci-150710b5.jpg

Predstavnik konzorcija Gideon Naveh, Izraelac koji je već 20 godina angažiran na području bivše Jugoslavije, kazao je kako Balkan postaje naredna destinacija za svjetske investitore. Pojasnio je kako je zainteresiran za projekte iz oblasti infrastrukture i ekologije. Ako sa domaćim vlastima postigne dogovor, konzorcij preuzima sve obaveze, od iznalaženja neophodnih sredstava i primjene najsavremenije tehnologije, do završetka izgradnje objekta koji bi bio ustupljen na korištenje putem koncesije.

posjeta_slovenci_150710b1.jpg

– Želim da izrazim zadovoljstvo što je delegacija konzorcija koji raspolaže sa stotinama milijardi eura izrazila spremnost za investiranje u ovaj Kanton. Na osnovu prijedloga lokalnih zajednica, govorili smo o tome kako regulisati zbrinjavanje čvrstog otpada, predstavili smo naša prirodna bogatstva, poput izvorišta „Bijela voda“ i rijeke Drine. Gosti su kandidovali i putnu komunikaciju Goražde – Sarajevo, što je interes Kantona. Ako se desi da bilo koji od ova tri projekta bude prihvaćen, to znači da smo i mi ispunili uvjete neophodne za EU – kazao nam je premijer BPK Nazif Uruči.

posjeta_slovenci_150710b.jpg

– Zadovoljan sam i pozitivno iznenađen sa spremnošću lokalne zajednice za saradnju i otvorenošću za strana ulaganja. Ovo je naš prvi ulazak u Bosnu, a pomoć BiH je jako važna. Mi prvenstveno možemo pomoći preko slovenske vlade u smislu diplomatije, jer Slovenija je članica EU, a naš dio su reference i iskustvo iz Slovenije gdje je već sa evropskim novcem realizirano ili pripremljeno puno projekata – ističe Mirjan Poljak, vlasnik i direktor «Sl consult-a», najavljujući otvaranja predstavništva u BiH.

Ovom prilikom dogovorena je posjeta delegacije na nivou eksperata kojoj će biti pripremljene prezentacije nekoliko projekata najpotrebnijih BPK.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.