• OBJAVLJENO: 13.02.2013.
Iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Utvrđen Program obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području BPK Goražde

Copy of 8

U okviru mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice utvrdilo je Program provođenja obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području BPK Goražde za 2013. godinu.

Primarni cilj ovog Programa, kojeg je sačinio kantonalni Zavod za javno zdravstvo, jeste osiguranje zdravlja stanovništva, uklanjanje uzročnika zaraznih bolesti i izvora oboljenja, smanjenje mogućnosti prenošenja oboljenja te unaprjeđenje higijenskih uslova života stanovništva na prostoru BPK Goražde.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, obavezna preventivna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija vrši se u:

  • objektima za snabdijevanje vodom za piće,
  • objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće upotrebe te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prijevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prijevoz,
  • objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija,
  • objektima zdravstvenih ustanova i nosioca privatne prakse,
  • odgojno-obrazovnim objektima,
  • objektima i sredstvima javnog prometa,
  • stambenim objektima i dvorištima,
  • ostalim objektima privrednih društava (radnim prostorijama, na radnim površinama, sredstvima rada i dr.), drugih pravnih lica kao i fizičkih lica – obrtnika i drugih pravnih i fizičkih lica.

U skladu sa ovim zakonom, pravne i fizičke osobe koje su korisnici objekata pod sanitarnim nadzorom obavezne su, u okviru općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, omogućiti provedbu obavezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Rokovi provedbe preventivnih mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti utvrđeni su zakonom, dok epidemiološke indikacije utvrđuju Zavod za javno zdravstvo BPK-a i Kantonalna sanitarna inspekcija.

Što se tiče troškova provedbe pomenutih preventivnih mjera, regulisano je da njih snose vlasnici ili korisnici objekata i prostora pod sanitarnim nadzorom, a troškovi koji se odnose na javne površine i javna dobra finansiraju se iz budžeta općina i Kantona.

PROGRAM PROVOĐENJA OBAVEZNE PREVENTIVNE DEZINFEKCIJE, DEZINSEKCIJE I DERATIZACIJE NA PODRUČJU BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA 2013. GODINE

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.