• OBJAVLJENO: 08.02.2013.
Premijer BPK Goražde i ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Sastanak sa predstavnicom Regionalnog centra za okoliš u BiH

Sastanak sa predstavnicom Regionalnog centra za okolis 008

Premijer BPK Goražde Emir Frašto i ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Nela Čarapić susreli su se danas sa predstavicom Ureda Regionalnog centra za okoliš u BiH Lejlom Šuman.

Predstavnica sarajevskog Ureda REC-a informisala je premijera i resornu ministricu sa aktivnostima ove organizacije na prostoru našeg Kantona koje su realizovane u saradnji sa lokalnim zajednicama, a bilo je govora i o mogućnostma dalje saradnje te projektima koji bi se uz podršku REC-a mogli realizovati u narednom periodu.

Aktivnosti Regionalnog centra za okoliš usmjerene su na unaprjeđenje okoliša u Srednjoj i Istočnoj Evropi, a putem ove međunarodne organizacije na području BPK Goražde do sada su realizovana dva projekta regionalnog karaktera u kojima su učestvovale općine Goražde i Foča-Ustikolina te dvije osnovne škole iz ovih općina.

U okviru projekta koji se odnosi na općine, realizovane su aktivnosti na podršci općinama u izradi i implementaciji Lokalnih akcionih planova za biodiverzitet koji bi općinama trebali pomoći da očuvaju i koriste svoje prirodno naslijeđe te sagledaju mogućnosti za održivi razvoj koje pružaju biodiverzitet i ekosistemi.

Škole su učestvovale u Programu „Obrazovanje za održivi razvoj“ koji finansira Vlada Finske, a čiji je cilj uvođenje koncepta održivog razvoja u osnovno obrazovanje.  Kako ističe predstavnica REC-a, u okviru ovog projekta osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i „Ustikolina“ dobile su i određena finansijska sredstva za poboljšanje uslova rada u školama.

Ured Regionalnog centra za okoliš u BiH djeluje od 1997. godine.

Sastanak sa predstavnicom Regionalnog centra za okolis 004

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.