• OBJAVLJENO: 12.02.2013.
Sastanak kantonalnih zvaničnika sa predstavnicima federalnog Ministarstva za promet i komunikacije
Podrška u poboljšanju transportne infrastrukture

Copy of 100_4743

Predstavnici federalnog Ministarstva prometa i komunikacija i JP „Ceste Federacije BiH“ posjetili su danas Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku sa premijerom Emirom Fraštom, ministrom za privredu Demirom Imamovićem i direktoricom kantonalne Direkcije cesta Izetom Jahić, razgovorano je poboljšanju transportne infrastrukture na prostoru našeg Kantona, kao i o povezivanju Sarajeva i Goražda kvalitetnom saobraćajnicom.

Među prioritetima Vlade u razvoju transportne infrastrukture na području BPK Goražde do 2014.godine koji su predloženi Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, nalazi se i  rekonstrukcija raskrsnice na magistralnoj cesti M-20 u Vitkovićima. Njenu rekonstrukciju, neophodnu radi osiguranja odgovarajuće transportne infrastrukture i izgradnje adekvatnog priključka „Industrijske zone Vitkovići“ na magistralnu cestu M-20, podržaće i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija. Kako je danas istaknuto, JP „Ceste FBiH“ priprema uskoro raspisivanje tendera za izradu projektne dokumentacije za ovu raskrsnicu. Radi se o idejnim rješenjima koji u sebi treba da sadrže i Elaborat za eksprorpijaciju.

– Po pitanju ove saradnje i unaprjeđenja cestovne infrastrukture na prostoru Kantona postigli smo dogovore vezano za neke raskrsnice, zaobilaznicu oko Goražda i imamo neke naznake da bi se trebalo državno i federalno resorno Ministarstvo zajednički uključiti u pitanje definisanja tog koridora, odnosno brze ceste i povezivanja Sarajeva sa Goraždem, obzirom da je to pitanje u kojem će, u procesu odlučivanja, sigurno učestvovati i državno Ministarstvo- riječi su ministra za privredu Demira Imamovića.

Copy of 100_4746

Kako ističe Silvana Marić, savjetnica federalnog ministra prometa i komunikacija, cilj ovog sastanka je dio načina i pristupa rada Federalnog ministarstva prometa koje želi u svom radu da ima česte kontakte sa terena, kako bi se uvidjele potrebe i pronašao zajednički način rješenja za probleme koji postoje.

– Pored konkretnog projekta raskrsnice u Vitkovićima, razgovarali smo i o dugoročnijim planovima koji se odnose na razvoj magistralne ceste i eventualno cesta višeg ranga prometovanja. Naravno, za konačne odluke i stavove trebamo suradnju državnog i našeg Ministarstva i goraždanskog kantonalnog Ministarstva.

Ovaj današnji sastanak smo iskoristili i kao mogućnost da informiramo naše kolege iz kantonalnog Ministarstva o aktivnostima koje mi provodimo u Ministarstvu, a naročito za one aktivnosti koje očekujemo i za koje trebamo suradnju sa kantonima. Ovo Ministarstvo vrši aktivne pripreme za početak prekategorizacije cesta u FBiH, a takođe u ovom trenutku radimo i pripremu novog Zakona o cestama gdje su dobrodošli komentari svih naših kolega.

Pomažemo državnom Ministarstvu prometa i komunikacija, zajedno sa resornim Ministarstvom iz Republike Srpske i na izradi Politike transporta u BiH. Značaj ovog dokumenta leži u činjenici da je on prvi dokument iz kojeg proizilaze svi ostali strateški i planski dokumenti u oblasti transporta i svih njegovih sektora- riječi su savjetnice federalnog ministra prometa i komunikacija Silvane Marić.

Copy of 100_4748

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.