• OBJAVLJENO: 14.02.2013.
Nastavljeni pregovori Vlade i Sindikata zdravstva
Povećanje satnice iziskuje dodatnih 1.888.927 KM

Copy of 100_4770

 Pregovarački timovi Vlade i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK  Goražde danas su održali treći sastanak. Sastanku je prisustvovala i dr.Mediha Deljo, član Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Na ovom sastanku, kako je bilo dogovoreno, obje strane došle su sa finansijskim pokazateljima o visini potrebnih sredstava za povećanje satnice sa 2 KM na minimalnih 2,65 KM, koliko stoji u osnovnom zahtjevu kantonalnog Sindikata zdravstva.

Prema riječima dr.Medihe Deljo, člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, za ispunjenje ovog zahtjeva potrebno je na godišnjem nivou izdvojiti dodatnih 1.888.927 KM, koje Fond zdravstvenog osiguranja ne može obezbijediti. To bi, ističe dr. Lojo,  ugrozilo i funkcionisanje samog Fonda za zdravstvenu zaštitu, jer bi po novoj satnici  72 % od prihoda koje Fond ima moralo ići za izvršioce zdravstvenih usluga, tj, prema svim zdravstvenim ustanovama, a 30 % bi išlo za druge troškove, kao što su liječenje van Kantona,  Esencijalna lista lijekova, ortopedska pomagala i druge troškove.

Sindikat radnika uposlenih u zdravstvu ostao je  pri svojim ranijim stavovima da nova satnica, čijom primjenom se plaće i primanja uposlenih u zdravstvu povećavaju za 30%, ne znači povećanje plaća, već isključivo njihovo usklađivanje sa zakonskom obavezom, kako Vlade tako i Fonda, u regulisanju najmanje zagarantovane satnice. Obzirom da su pregovori još uvijek u toku, predsjednik kantonalnog Sindikata zdravstvenih radnika Emir Baščelija, kaže da će predstavnici sindikata pokušati na sve moguće načine da ne dođe do štrajka i tužbi.

Prema pokazateljima koje je na sastanku iznio ministar za finansije Alem Mujković, u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nema prostora za dodatna izdvajanja budući da se prihodi Kantona iz godine u godinu sve više smanjuju. Vlada će, kako su danas istaknuli članovi Pregovaračkog tima Vlade, sagledati sve mogućnosti iznalaženja potrebnih sredstava, pri tome vodeći računa i o drugim budžetskim korisnicima koji takođe, traže usklađivanje plaća sa troškovima života i federalnim Zakonom o plaćama.

Kako još nije došlo do približavanja stavova, pregovori između Vlade i Sindikata zdravstva se nastavljaju, a naredni sastanak zakazan je za kraj ovog mjeseca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.