• OBJAVLJENO: 27.04.2010.
Ministar za privredu Mustafa Kurtović predstavio sadržaj razgovora vođenog sa šefom Misije UNDP-a u BiH

privreda270910b.jpg

Ministar za privredu u Vladi BPK-a Goražde Mustafa Kurtović održao je 27.08.2010.godine press konferenciju na kojoj je detaljnije predstavio rezultate svoje posjete i razgovora sa šefom Misije UNPDP-a u BiH, nedavno vođenog u Sarajevu, na kojem je bilo riječi o projektima UNDP-a čija realizacija na području Gornje-drinske regije počinje u oktobru ove godine. Govoreći o tome, ministar Kurtović je istaknuo:

– Misija UN u BiH od ove godine ponovo pokreće svoje aktivnosti na Gornje-drinskoj regiji. Mi smo uspjeli, zahvaljujući saradnji sa općinama ovog kantona i Vladom, da kao ministarstvo u kojem je nadležnost puteva, odnosno Direkcije za ceste, pokrenemo bitan projekat razvoja putne infrastrukture na Kantonu. U razgovoru koji sam ja imao sa šefom Misije UN u BiH, šefom Misije UNDP-a za BiH, potvrđeno mi je da će već od oktobra ove godine krenuti aktivnosti vezane za implementaciju projekta, prije svega, izgradnje infrastrukture u ruralnom području u sve tri općine ovog kantona i šire Gornje -drinske regije, u Republici Srpskoj.

Drugi segment ovog projekta je rasformiranje ili pomoć da se konačno ugase kolektivni centri. Već se traže donatori da se ponovno pristupi izgradnji dvije zgrade DOM 3 i DOM 4 čime bi praktično zatvorili kolektivne centre .

Slijedeća bitna komponenta programa UNDP-a je razvojni dio i zapošljavanje, prije svega u poljoprivredi.Već se vrše pripreme za otvaranje dvije farme pilića u Prači i Ustikolini, cijeneći da su ove dvije lokalne zajednice među najnerazvijenim u Federaciji BiH i mislimo da je to dobar potez UNDP-a.

Takođe smo predložili da u saradnji sa UNDP-om vidimo i druge mogućnosti sa našim biznismenima iz Goražda i drugih iz BiH oko otvaranja novih pogona, eventualno za preradu i doradu metalu u ove dvije lokalne zajednice.

Interesantan projekat koji će se razvijati, takođe, pod pokroviteljstvom UNDP-a je zamjena postojećih uličnih rasvjeta i drugih rasvjeta u BiH. To je trend koji je prisutan u zemljama EU i informacije radi, u Njemačkoj je već zabranjeno da se proizvode sijalice, žarulje koje troše nenormalne količine električne energije . Cijeneći da je električna energija potrebna za intezivan razvoj, a ne za potrošnju bezveze, u tom pravcu vode intezivne aktivnosti Bekto-Precise i HELE iz Njemačke u pogledu izrade takvih sijalica. Ovi razgovori su vođeni veoma uspješno i vjerujem da će taj projekat vidjeti svijetlost dana i na području ovih lokalnih zajednica i ovog kantona. Bitno je, takođe istaći da su se ovom pilot projektu UNDP-a obuhvatili veliki centri kao što su Mostar, Tuzla, Zenica i Sarajevo, a u drugoj fazi će se sigurno ići na ove lokalne zajednice. Treba istaknuti da je štednja negdje između 6 i 8 % i ušteda na ovom kantonu, na godišnjem nivou bila bi preko 200.000 KM.

Ovo su dobri pokazatelji da međunarodna zajednica još uvijek ima interes za obnovu, rekonstrukciju i razvoj ovog područja. Također ja mogu da vam kažem da sam u toku razgovora sa uvaženim rezidentnim predstavnikom UNDP-a predložio da u ovom projektu mjesto nađe i navodnjavanje koje radimo sa Svjetskom bankom. Obuhvat je negdje oko 170h, a idemo sa pilot projektom da u prvoj fazi realizujemo navodnjavanje negdje oko 10h na Cvilinu kako bi ljudi koji žive na ovom području vidjeli šta to znači kvalitetno navodnjavanje i šta znači kvalitetan odabir onog što će se sijati na takvim parcelama.

Znajući da UNDP preuzima lidersku ulogu u smislu infrastrukture u ruralnom području Gornje- drinske regije, pripremili smo taj materijal koji je zvanično uručen šefu Misije. To je na području općine Goražde šest putnih pravaca, preko trideset kilometara. U drugim lokalnim zajednicama kao što je Pale-Prača i Foča –Ustikolina, to je negdje oko 10-11 KM .

Cijenim da je to negdje oko 60 kilometara u ruralnom području, a posebno je interesantan pravac koji smo istaknuli na ovom sastanku, putni pravac prema Orahovicama i Dateljima, da se konačno spoji taj prsten i time stvore pretpostavke za uspješno življenje i razvoj ovog područja, te da takođe, konačno riješimo putni pravac Goražde –Hrenovica –Prača.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.