• OBJAVLJENO: 15.02.2013.
Prijedlog zakona upućen u skupštinsku proceduru
Javno-privatnim partnerstvom do boljih javnih usluga
Demir Imamović

Demir Imamović

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je na svojoj zadnjoj sjednici Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu i uputila ga u proceduru donošenja.

– Osnovne karakteristike ovog zakona jesu da ćemo omogućiti da zajedno sa privatnim akterima pokušamo da građanima osiguramo bolje i kvalitetnije javne usluge na prostoru našeg Kantona. To je upravo suština tog zakona, da uključimo što više privatnih investitora u rješavanje nekih problema za koje se smatra ili je potrebno da ih rješava država. Mislimo da ćemo na taj način napraviti značajan iskorak u poboljšanju javnih usluga koje bi trebale biti kvalitenije, dostupnije ali i jeftinije za korisnike, odnosno same građane – kazao je ministar za privredu Demir Imamović.

Javno-privatno partnerstvo može se uspostavljati u različitim oblastima života – od stanogradnje, zdravstva, infrastrukture i sl., do privrednih aktivnosti koje su u nadležnosti BPK Goražde.

– Prvi korak koji ćemo napraviti jeste da ćemo ponuditi investitorima saradnju u oblasti stanogradnje, brige i zaštite starih, informisanja i svim drugim oblastima u kojima Kanton, na neki način ne može da pruži odgovarajuću uslugu građanima na prostoru našeg Kantona- ističe ministar Imamović.

Prema njegovim riječima, među prvim projektima koji bi se mogli naći na listi javno-privatnog partnerstva su Projekat izgradnje zgrade za mlade, pružanje usluga u Domu za stara i iznemogla lica, ali i drugi potencijalni projekti u oblasti šumarstva, informisanja te infrastrukture.

Uz poboljšanje usluga koje pruža javni sektor, jedan od osnovnih ciljeva javno-privatnog partnerstva jeste i osiguranje potrebnih finansijskih sredstava za projekte usmjerene na podizanje standarda života građana.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.