• OBJAVLJENO: 22.02.2013.
Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona posjetili goraždanskog muftiju
Zajednički rad za dobrobit građana

Copy of 100_4914

Članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni premijerom Emirom Fraštom, posjetili su danas Goraždansko muftijstvo i sa  muftijom Hamedom ef.Efendićem razgovarali o  mogućnostima dalje saradnje Vlade i Goraždanskog muftijstva. Zajednički cilj je bolji život građana, kao i povratnika u susjedne općine Republike Srpske.

– Imamo dosta dodirnih mjesta gdje jedni drugima možemo pomoći i više ćemo uticati na bolji život građana. Već odavno nam ne uspijeva da završimo projekat sa TIKA-om, pa tražimo pomoć. Svjesni smo da je najveći dio odgovornosti do nas ali i njihovo je razumijevanje da to završimo, kao i uspješno započete poslove sa Istočnim Azerbejdžanom iz Irana . To je jedna ogromna zemlja i potencijal i želimo to da iskoristimo, znači, da imamo strategiju zajedničkog nastupa. Oni su se otprilike najviše bazirali na poljoprivredu , pa u tom pravcu da imamo zajednički stav. Razmijenili smo poglede na ove reforme koje se dešavaju u BiH i na status našeg Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Istočne Bosne, govorili smo o povratničkim naseljima, na koje smo planirali da stavimo  akcenat i malo ih više podržimo,  o školstvu na ovim prostorima. Načeli smo temu oko puteva, pa tako, imamo dosta prostora gdje bismo mogli da djelujemo-kazao je premijer BPK Goražde Emir Frašto, nakon današnjeg sastanka.

Copy of 100_4917

Naglasivši da je od formiranja Kantona pa do danas prvi put  da kompletna Vlada BPK Goražde posjeti Ured muftije, muftija goraždanski Hamed ef.Efendić zahvalio se premijeru  što je organizirao ovu posjetu i pružio priliku ministrima da se upoznaju sa aktivnostima Goraždanskog muftijstva  te predlože oblike buduće saradnje.

Na današnjem sastanku razgovaralo se, između ostalog i  o mogućnostima da se iskoriste odnosi sa islamskim zemljama, prije svega sa Iranom i Turskom, u vidu privredne saradnje i mogućnostima povezivanja sa evropskim transportnim putem.

– Ono što mi možemo uraditi jeste da pozovemo i potaknemo ljude sa kojima mi komuniciramo iz drugih zemalja da zajednički pokušamo, Vlada i mi sa svoje strane, da dovedemo neke ljude koji će ovdje nešto moći uložiti i napraviti, jer ovaj prostor je interesantan za mnoge i samo treba dovesti ljude da oni vide da ovaj prostor ima mogućnosti da se u njega ulaže i da se razvija.  Ako se izgradi i obnovi bolnica, to nije urađeno za Vladu već za građane ovog grada i mi ćemo svi od toga imati koristi, kako od otvaranja fabrike tako i od pravljenja puteva . Sve, dakle, što radimo, radimo za sebe i generacije koje će doći- kazao je muftija goraždanski Hamed ef.Efendić.

Prilikom današnjeg susreta dogovoreno je da se  rebalansom u Budžet BPK ponovo uvrsti ekonomski kod za finansiranje aktivnosti vjerskih zajednica koji je ukinut prije dvije godine. Pomoć Vlade u sufinansiranju projekata vjerskih zajednica je neophodna , budući da su njihove aktivnosti usmjerene na rješavanje životnih problema građana, istaknuto je na današnjem sastanku članova Vlade sa goraždanskim muftijom.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.