• OBJAVLJENO: 18.09.2010.
Brojnim sadržajima obilježen 18.septembar-Dan BPK-a i općine Goražde

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-fatiha1.jpg

Obilježavanje Dana BPK-a i općine Goražde nastavljeno je u subotu, 18.septembra 2010. godine brojnim sadržajima.

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-fatiha3.jpg

Na spomen obilježju ”Goražde braniocima grada” održan je centralni skup kojem su prisustvovali najveći zvaničnici BPK-a Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici goraždanskog muftijstva i Medžlisa IZ Goražde, ustanova i preduzeća. Uz intoniranje državne himne i učenjem fatihe, prisutni su se najprije prisjetili svih poginulih boraca i najtežih ratnih dana. Nakon toga, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i Općine Goražde, predstavnici boračkih organizacija, delegacije ratnih komadanata, kantonalnih saveza RVI, učesnika Sedmih sportskih igara RVI položile su cvijeće na spomen obilježje u čast svim braniocima ovog grada.

18-sep-obiljezavanje-okup_kanton.jpg

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-fatiha-djeca.jpg

O značaju obilježavanja ovog datuma i najtežim danima rata govorili su ratni komandanti Abduselam Sijerčić Pelam, Ahmet Sejdić, Nedim Alagić Peda, Ferid Buljubašić i Hamid Bahto, te ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem.

Učesnici ovog skupa imali su priliku da poslušaju i audio zapis govora legendarnog ratnog komadanta rahmetli Zaima Imamovića te da se na ovaj način prisjete ovog velikog heroja i njegovog doprinosa u odbrani zemlje. Centralni skup upotpunio je i performans koji su izveli članovi Ansambla narodnih igara i pjesama JU CZK Goražde.

Nakon toga, upriličen je obilazak šehidskih mezarja.

U sklopu programa obilježavanja svoj doprinos dala su i omladinska udruženja „Grad“ i „Vir“, kao i planinari Bošnjačkog planinarskog društva „Maglić“ Goražde, koji su, tog jutra ispred Gradske dvorane ”Mirsad Hurić” krenuli na Prvi memorijalni planinarski pohod „Nedim Pilav Jogi“, posvećen predsjedniku ovog društva i jednom od glavnih inicijatora izgradnje planinarskog doma na Rudoj Glavi.

18-sep-obiljezavanje-dvorana_govor.jpg

18-sep-obiljezavanje-dvorana.jpg

U organizaciji Udruženja „Grad“ i Ministarstva za boračka pitanja BPK-a Goražde u Omladinskoj ulici upriličeno je postavljanje spomen ploče rahmetli Selveru Sijerčiću, idejnom tvorcu čuvenog ”mosta ispod mosta“. O tome na koji način i kako je došlo do ideje za gradnju ovog mosta koji je obezbijedio koliko toliko siguran prelazak sa jedne na drugu obalu rijeke Drine govorio je ratni komandant Hamid Bahto.

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-ploca.jpg

18-sep-obiljezavanje-general-govor.jpg

18-sep-obiljezavanje-djeca.jpg

Povodom 18. septembra – Dana BPK-a i općine Goražde, održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Goražde. Čestitke povodom ovog datuma svim građanima uputili su predsjedavajuća OV Goražde prim.dr. Vesna Nemec Klisura, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči. Nakon toga, upriličena je svečana dodjela najvećih priznanja općine Goražde.

akademija-obiljezavanje-18-200910b2.jpg

akademija-obiljezavanje-18-200910b3.jpg

Na osnovu Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Goražde, Općina Goražde u 2010. godini dodijelila je sljedeća javna priznanja: Javno priznanje „Počasni građanin općine Goražde“ dodijeljeno je Muhamedu Moranjkiću – za promovisanje vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda Općine Goražde, njenih odnosa sa drugim gradovima u inostranstvu kao i za doprinos općem društveno – ekonomskom razvoju Općine Goražde.

Javno priznanje „Zlatna plaketa općine Goražde“ dodijeljeno je Kulturno-umjetničkom društvu „AZOT“ Vitkovići– za kontinuiran, dugogodišnji rad i afirmaciju kulturno- umjetničkih vrijednosti te ukupni doprinos promociji Općine Goražde.

Javno priznanje „Prijatelj-prijateljica općine Goražde“ dodijeljeno je: Saneli Diani Jenkins – za izuzetan doprinos na području humanitarno – socijalne djelatnosti i Gabrijeli Miler – za izuzetan doprinos na području humanitarno – socijalne i zdravstvene djelatnosti. Priznanje u ime Sanele Diane Jenkins primio je Admir Pašić ispred Fondacije ”Sanela Diana Jenkins”, a u ime Gabrijele Miler priznanje je preuzela Esma Drkenda, predsjednica Udruženja ”Seka” Goražde.

Svečanu sjednicu Vijeća uveličali su svojim nastupom dječiji hor OMŠ „Avdo Smailović“ i učenik ove škole Aldin Begović (solo gitara).

Program manifestacije nastavljen je svečanim otvaranjem ambulante u Vitkovićima. Riječ je o veoma značajnom i vrijedom projektu koji su zajednički realizovali Bosansko-podrinjski kanton Goražde, tj. kantonalno Ministarstvo zdravstva, federalno Ministarstvo zdravstva, Općina Goražde, te firma „Prevent Safety.“ Tim povodom dodijeljene su i posebne zahvalnice svim učesnicima ovog projekta vrijednog 300.000 KM. Zahvalnice je dodijelila direktorica Doma zdravlja ”Dr Isak Samokovlija” Goražde Sabina Gušo i predsjednik MZ Vitkovići Ferid Herak, a posebne riječi zahvalnosti uputio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović. Doprinos u obilježavanju 18. septembra dali su i članovi omladinskog Udruženja ”Vir” iz Vitkovića koji su uz cjelodnevno druženje i brojnim sadržajima upotpunili program manifestacije.

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-z-kuca.jpg

18-sep-obiljezavanje-odkrivanje-z-kuca_okup.jpg

Povodom Dana BPK-a i općine Goražde održana je projekcija dokumentarnog filma Ahmeda Imamovića ”10 minuta”, a nakon toga i svečana akademija na kojoj su goraždanskim ratnim komandantima dodijeljena posebna priznanja, satovi sa posvetom. Prigodne govore tom prilikom održali su predsjedavajući Skupštine BPK-a dr.Alija Begović, Premijer BPK-a Nazif Uruči i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

akademija-obiljezavanje-18-200910b1.jpg

akademija-obiljezavanje-18-200910b.jpg

U večernjim satima održan je koncert ratnih pjesama, a program manifestacije nastavljen i u nedjelju brojnim sportskim manifestacijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.