• OBJAVLJENO: 26.02.2013.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde u sastavu Euregije Drina
Stručna konferencija o vodnim potencijalima sliva rijeke Drine i integralnom razvoju regije

euroregija_2

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Nela Čarapić sudjelovali su 21.februara u Bijeljini na stručnoj konferenciji pod nazivom „Vodni potencijal sliva rijeke Drine i integralni razvoj regije“, koju je organizovala Euroregija Drina u saradnji sa italijanskim organizacijama Oxfam i Kaliopolis.

Cilj ove stručne konferencije, istaknuo je u pozdravnoj riječi Zdravko Krsmanović, predsjednik Euroregije Drina, jeste da se na svaku  temu otvoreno razgovara, da javnost bude informisana o svim aspektima i da svi korisnici rijeke Drine budu uključeni u proces odlučivanja.

– U poslednje vrijeme i u Srbiji i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini u oba njena entiteta, mnogo se govori o rasprodaji prirodnih  resursa. Rasprodaja uglja u Ugljeviku, Stanarima, šuma, čak se razmišlja i o rasprodaju olimpijskih planina i onda smo došli do Drine i do svega onoga što je vezano za vodu. Jednostavno, najkvalitenije izvorište vode i najveće izvorište pitke vode je gornji tok  rijeke Drine u Evropi, najveći energetski neiskorišteni  potencijal rijeke Drine jeste najveći neiskorišteni potencijal u Evropi, a sve te države su maksimalno siromašne – naveo je on.

Obraćajući se učesnicima konferencije, premijer Bosansko – podrinjskog kantona Emir Frašto izjavio je da ovakvih i sličnih rasprava i skupova treba da bude više, na kojima o svemu treba da se razgovara, te da su posljedice HE Višegrad čija akumulacija ulazi u sam centar Goražda izuzetno velike i da nisu urađene mjere zaštite koje su neophodne kada imate stajaću vodu, a ne tekuću u centru grada.- Euroregija Drina bi trebala u svoj prioritet da stavi izgradnju kolektora sa uređajima za prečišćavanje, kako bi se zadržao kvalitet vode rijeke Drine na cijelom toku, te da se ti kolektori, obzirom na njihovu cijenu, postave  prioritetno na najugroženija mjesta – rekao je premijer Frašto koji je najavio i otvaranje fabrika ili njihovih pogona u susjednim opština Foči ili Rudom, što predstavlja jednu izuzetno dobru poruku za ekonomski položaj Podrinja.

Učesnici konferencije smatraju da je optimalno rješenje da se vodni potencijali sliva rijeke Drine (pitka voda, hidroenergija i drugi potencijali) realizuju kao nacionalni razvojni projekti uz aktivno učešće javnosti i svih korisnika voda, a posebno lokalnih zajednica na čijoj se teritoriji nalaze i uz uređenje vodnih režima radi poboljšanja ekoloških uslova u rijeci u hidrološki kriznim situacijama.

Korištenje voda sliva rijeke Drine, navodi se u zaključcima sa konferencije, mora biti integralno, a nikako jednonamjenski samo za proizvodnju električne energije, jer to donosi ekstra profit, ali devastira okolni prostor u socijanom, privredno-razvojnom, ekološkom, urbanom, saobraćajnom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu što se ne smije ni po koju cijenu dopustiti, jer potpuno ugrožava nacionalne interese, posebno ako su vlasnička i upravljačka prava kod stranih kompanija.

Učesnici konferencije, traže od nadležnih državnih organa hitno donošenje Zakona o korištenju prirodnih bogatstava kako bi se spriječile zloupotrebe pozicije odlučivanja, a na štetu javnog interesa i da bi se ova oblast zakonom uredila kao u drugim zemljama Evropske unije, jedan je od zaključaka.

Stručna konferencija, pored iscrpnih izlaganja o potencijalima sliva rijeke Drine i razvoju regije, istovremeno je bila i prilika za razmjenu projektnih ideja i dogovor za apliciranje projekata na pozive Evropske unije i drugih potencijalnih donatora.

Euroregija Drina je organizacija koja okuplja 17 opština/gradova iz četiri države drinskog sliva, te Bosansko – podrinjski kanton Goražde.

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE

euroregija_1

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.