• OBJAVLJENO: 20.09.2010.
Potpisani ugovori o dodjeli agregata za struju povratnicima

ministarstvo-za-soc-politiku-agregati-200910b.jpg

U organizaciji Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Regionalnog odbora za povratak u jugoistočnu Bosnu i Hercegovinu 30 korisnika, povratnika potpisalo je 20.09.2010.godine ugovore o dodjeli agregata za struju povratnicima kod kojih još nije riješen problem elektrifikacije u mjestima povratka.

ministarstvo-za-soc-politiku-agregati-200910b1.jpg

Korisnici ove donacije obavezali su se da će donirane agregate za struju namjenski koristiti u mjestima povratka za proizvodnju električne energije za svoje potrebe, kao i da će agregate ustupiti i drugim povratnicima, komšijama pri realizaciji njihovih projekata koji prate proces povratka, te da agregate ne smiju otuđivati na bilo koji način u naredne tri godine.

ministarstvo-za-soc-politiku-agregati-200910b2.jpg

Prema riječima ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Demira Imamovića, Ministarstvo će i dalje pružati pomoć održivom povratku.

“ Jedan od prioriteta našeg ministartsva je i pružanje pomoći održivom povratku i mi smo u ovih proteklih šest mjeseci identifikovali negdje oko dvadeset projekata koji će po nama značajno doprinjeti povećanju održivosti povratnika, ne samo održivosti tih porodica već i šire povratničke zajednice i ti projekti će biti implementirani čim budu obezbjeđena sredstva.

ministarstvo-za-soc-politiku-agregati-200910b3.jpg

Obzirom da ima određeni broj povratnika, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj koji imaju problem sa elektrifikacijom i nisu priključeni na elektoenergetsku mrežu iz nekih tehničkih razloga, mi smo da bismo pomogli u rješavanju tog problema prošle godine uradili jedan pilot projekat gdje smo za sedam porodica obezbijedili agregate za struju. Nakon što je urađena analiza i sagledavanje stanja povratka, mi znamo da preko 120 porodica na ovom prostoru još uvijek nemaju riješen priključak na elektroenergetsku mrežu i implementacijom ovog projekta koji smo započeli još u martu ove godine identifikovali smo otprilike 30 porodica koje su potpisale ugovore i one će dobiti agregat za struju”- kazao je ministar Imamović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.