• OBJAVLJENO: 28.02.2013.
Sastanak predstavnika Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Hilfswerk-a Austrija
Nastavak implementacije projekta „Povratak u istočnu Bosnu“

Copy of IMG_0107

Protokolom o udruživanju sredstava kojeg su u aprilu prošle godine potpisali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo,  Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Općine Pale-Prača i Foča-Ustikolina, UNHCR i Hilfswerk Austrija, omogućena je realizacija projekta „Povratak u istočnu Bosnu – općine Foča, Rogatica, Višegrad, Kalinovik, Čajniče, Sokolac, Rudo, Han Pijesak, Pale-Prača i Foča-Ustikolina“.

U okviru ovog projekta, na području pomenutih općina do kraja 2012. godine izgrađeno je i obnovljeno 20 kuća povratnicima koji su živjeli u nekom od alternativnih vidova smještaja, odnosno u neuslovnim ili privremenim objektima.

Predstavnice Hilfswerka u toku jučerašnjeg dana obišle su kuće povratnika u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača, a ovom prilikom posjetile su i kantonalno Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice gdje su sa resornom ministricom Gordanom Oršolić razgovarali o dosadašnjoj realizaciji projekta te daljim aktivnostima koje podrazumijevaju osiguranje uslova za održiv povratak.

Glavninu sredstava za realizaciju ovog projekta obezbijedili su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo u iznosima od 300.000 KM, odnosno 130.000 KM, dok je UNHCR za realizaciju ovog projekta izdvojio sredstva u iznosu od 60.000 KM.

I resorno Ministarstvo BPK Goražde učestvovalo je u ovom projektu sa sredstvima u iznosu od 60.000 KM, koja će se utrošiti za finansiranje održivosti povratka u općinama Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

Za učešće u ovom projektu obje ove općine i same su izdvojile sredstva u iznosu od po 50.000 KM .

Glavni implementator projekta je Hilfswerk Austrija.

Nakon obnove kuća u mjestima povratka, u ovoj godini slijedi realizacija drugog dijela projekta koji se odnosi na komponentu održivosti kroz dodjelu sredstava namijenjenih kao pomoć za kreiranje posla.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.