• OBJAVLJENO: 08.11.2010.
Ministarstvo za privredu BPK-a Goražde

Postignut dogovor oko buduće saradnje dva privredna društva koja rade u sektoru šumarstva

privreda_081110b.jpg

U organizaciji Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 08.11.2010.godine, u Velikoj sali Ministarstva, upriličen je sastanak sa direktorom J.P „Bosansko-podrinjske šume“ Midhatom Ahmetovićem i direktorom privrednog društva „Fekry“ Mohammedom Fekry Attia Al Azabom. Sastanku su pored ministra za privredu Mustafe Kurtovića, prisustvovali načelnik Općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac, predsjednik Skupštine J.P“Bosansko-podrinjske šume Rasim Sijerčić, predsjednik Nadzornog odbora Enisa Lapo, te direktor Kantonalne uprave za šumarstvo Esad Bardak.

privreda_081110b1.jpg

privreda_081110b2.jpg
Sastanak je organizovan s ciljem uspostavljanja što bolje privredne saradnje između J.P“Bosansko-podrinjske šume“ i firme „Fekry“ iz Ustikoline, a prema riječima ministra za privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mustafe Kurtovića, na sastanku je postignut dogovor oko izmjene postojećeg Pravilnika o prodaji šumskih drvnih sortimenata, u smislu stimulisanja i podrške domaćim firmama, koje se bave preradom drveta, na prostoru našeg Kantona.

privreda_081110b3.jpg

privreda_081110b4.jpg

-Imali smo izuzetno dobar i koristan sastanak sa dva privredna društva koja dosta dobro rade u sektoru šumarstva, jedno je J.P „Bosansko-podrinjske šume“, a drugo je je privatna firma koja postiže dobre rezultate, a to je firma „Fekry“. Drago mi je da smo u okviru Ministarstva razgovarali o temi Obezbjeđenje sirovine za firmu „Fekry „ iz privrednog društva „Bosansko-podrinjske šume“ u narednom periodu i da smo, shodno Uredbi o šumama i odlukom Vlade Federacije o načinu sječe državne šume i privatnih šuma, postigli dogovor da će se u Pravilniku koji će Nadzorni odbor izmijeniti već ovih dana, a poslije toga usvojiti Skupština J.P „Bosansko-podrinjske šume“, stvoriti pretpostavke i preduvjeti kod prioriteta o dodjeli i raspolaganju drvnih sortimenata na području BPK-a Goražde . Današnjem sastanku prisustvovali su svi koje smo pozvali i vjerujem da će današnji dogovor imati pozitivne efekte na firmu „Fekry“, kao i na privredno društvo „Bosansko-podrinjske šume“- kazao je ministar Kurtović.

Prema riječima direktora J.P „Bosansko-podrinjske šume“ Midhata Ahmetovića, na osnovu zaključka, koji je donešen na ovom sastanku, J.P „Bosansko-podrinjske šume, u cijelosti će ispoštovati dogovor u smislu prodaje trupaca, onako kako je to naznačeno u zakonu, Uredbi i Pravilniku o prodaji šumskih sortimenata, ali obzirom na razvojni kapacitet firme „ Fekry“, potrebe su veće od biološke produktivnosti i mogućnosti J.P“ Bosansko-podrinjske šume“.

– Ministarstvo za privredu BPK-a koje je Ugovorom o prijenosu upravljačkih funkcija šuma od strane Federalnog ministarstva za šume nadležno za upravljanje i gazdovanje, danas je organizovalo vrlo važan i značajan poslovni sastanak između ove dvije firme koje posluju na ovom Kantonu i Ministarstvo za privredu je koristilo svoje upravljačke ovlasti da u saradnji ova dva zainteresovana privredna subjekta, postigne optimalne mogućnosti za prioritetnu saradnju oko isporuke sirovine od strane J.P“ Bosansko-podrinjske šume“ firmi „Fekry“, koja posluje u Ustikolini i koja se bavi preradom bukovih trupaca, odnosno proizvodnjom briketa. Na osnovu zaključka koji je donešen na ovom sastanku, J.P „Bosansko-podrinjske šume“ će u cijelosti ispoštovati dogovor u smislu prodaje bukovih trupaca, onako kako je to naznačeno u zakonu, Uredbi i Pravilniku o prodaji šumskih drvnih sortimenata. Također, razvojni kapaciteti firme „Fekry“ su daleko veći nego što su biološki produktivne mogućnosti J.P „Bosansko-podrinjske šume“- ovom prilikom, istaknuo je direktor Ahmetović.

Direktor firme „Fekry“ Mohammed Fekry Attia Al Azab izrazio je zadovoljstvo dogovorom koji je postignut na ovom sastanku i nadu da će rješenje uslijediti ubrzo, kako bi firma mogla da napravi plan za slijedeću godinu.

privreda_081110b5.jpg

-Ovo je početak rješenja i mogu da budem zadovoljan i želim da to bude brzo, kada je u pitanju procedura , tako da firma može da napravi plan za iduću godinu. Mi imamo razumijevanja prema J.P „Bosansko-podrinjske šume „, jer oni imaju ograničenje prema zakonu i mi ne želimo da oni rade mimo zakona, ali kada mi imamo potrebu za kupovinom trupaca, da oni odrede onoliko koliko se može. Godišnje potrebe firme „Fekry“ ove godine su bile 12 do 13 hiljada, jer mi radimo samo u jednoj smjeni .- riječi su direktora firme „Fekry“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.