• OBJAVLJENO: 12.11.2010.
Goražde

Premijerno prikazan film „Koliko visoko je nebo“

sulejman-mulaomerovic-i-azhar-kalamujic121110b.jpg

Priča o hrabrosti ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića, pretočena u dokumentarni film, imala je svoju goraždansku premijeru. Nakon sarajevske, u kino- sali Centra za kulturu upriličena je goraždanska premijera filma „Koliko visoko je nebo“, priča prvog ratnog snimatelja, koji je ušao u opkoljeno Goražde. Zbog velikog interesovanja publike, priređene su dvije projekcije, a film će biti premijerno prikazan i u programu BHT1, televizije koja je kooproducent filma. Mulaomerović je, naime, prvi ratni snimatelj koji je ušao u opkoljeno Goražde, nakon što su apeli tadašnjih izvještača, rahmetli Enesa Mušovića i Mustafe Kurtovića, obišli svijet.

-Ja sam trebao ostati samo sedam dana, međutim prilike su bile takve da sam zajedno sa tadašnjim dopisnikom Oslobođenja Azharom Kalamujićem, ostao mjesec dana, priča Mulaomerović.

Nastali su su tada snimci o ratom razorenom gradu, svjedočenja ljudi koji su proživjeli torture, slike opustošenih mjesta iz okoline Goražda, Grepka, Sarajeva. Okom kamere, međutim Mulaomerović je zabilježio tek jedan mali dio života grada koji je u to vrijeme, opravdano, nazvan čudom bosanskog otpora. Tako se i u filmu, koji je prikazan pred goraždanskom publikom, našao tek dio priče o fenomenu opstanka tadašnjeg jedinog slobodnog grada na Drini. Prvobitno je Mulaomerović želio napisati knjigu, no ipak je film bio bolji izbor, priznao je i sam nakon projekcije, koja je pobudila velike emocije kod publike, jer toliko godina poslije, bilo koji film sa autentičnim snimcima iz rata u Goraždu, ostavlja tragove na ljudima koji su prošli golgote goraždanskog ratišta. Neki od njih su prepoznali svoje najbliže, jedan ranjenog brata.

-Veoma potresno, ali i poučno, da znamo kako su to preživjeli naši roditelji, naši najbliži i šta je sve bilo u Goraždu u tom periodu, -kaže jedna od mladih djevojaka koja se našla u publici.
Piše: A.H.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.