• OBJAVLJENO: 25.03.2013.
Premijer BPK Goražde i predstavnik CRS-a za BiH
Potpisan Memorandum o razumijevanju

Copy of IMG_0835

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto i predstavnik američke humanitarne organizacije CRS-a za Bosnu i Hercegovinu Marc d’Silva potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u vezi sa implementacijom projekta “Društveno-ekonomska održiva podrška interno raseljenim osobama i povratnicima, izrada strategije socijalnog stanovanja, zatvaranje kolektivnog centra “Splavište”.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovale su i ministrice za socijalnu politiku i urbanizam, Gordana Oršolić i Nela Čarapić, koje su putem resornih ministarstava aktivno uključene u implementaciju ovog projekta.

Radovi na izgradnji zgrade za socijalno stanovanje sa 24 stambene jedinice u kojem će biti smješteni stanari goraždanskog kolektivnog centra Splavište već se uveliko realizuju i prema riječima predstavnika CRS-a za BiH Marca d’Silve, Memorandum predstavlja jednu pismenu formu saradnje sa Vladom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

DSC_0247

– Sa potpisivanjem ovog Memoranduma korisnici neće imati samo stanove, već će dobiti mogućnost da se zaposle, a takođe da se riješe i neka njihova socijalna pitanja u saradnji sa Centrom za socijalni rad- naglasio je predstavnik CRS-a za BiH.

Predstavnici CRS-a danas su, takođe, pohvalili kooperativnost i ekspeditivnost Vlade BPK Goražde prilikom donošenja zakonskih propisa koji regulišu socijalno stanovanje, među kojima su prvi u Federaciji BiH.

– Memorandum govori o obavezama koje mi trebamo u narednom periodu uraditi. Dio tih obaveza izvršavamo uredno. Zakon o neprofitnom stanovanju je u javnoj raspravi, biće pred Skupštinom za mjesec ili dva dana, tako da ćemo imati zakon možda prvi u F BiH koji je prošao kompletnu proceduru. Imamo odabrane radne grupe za praćenje izvedbe projekta na Splavištu, u budžetu smo obezbijedili sredstva koja bi trebalo da implementiramo  u narednom periodu. Očekujemo da će projekat biti do mjeseca oktobra završen, a onda će nam se otvoriti šansa za nove projekte u okviru CRS-a . Ovim putem se zahvaljujem i donatorima iz Njemačke, jer ovo je pilot projekat, dakle to nisu kreditna sredstva, kao i ostali koji će biti iz sredstava UNDP-a i CRS-a- istaknuo je tim povodom premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto.

DSC_0250

Projekt zatvaranja kolektivnog centra na Splavištu sa million eura finansira Vlade Republike Njemačke i UNHCR-a u BiH, a Vlada BPK Goražde učestvuje sa 65.000 KM za finansiranje održive komponente ovog projekta.

Ovaj projekt prethodnica je novom CEB projektu, u čijem okviru je predviđeno zatvaranje 122 kolektivna centra u našoj zemlji, a zajednički će ga realizovati UNHCR i CRS u narednih 3-5 godina.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.