• OBJAVLJENO: 27.03.2013.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Do izmjene Zakona o matičnom broju, ne određuju se matični brojevi

Copy of IMG_0901

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od mjeseca februara ne određuje matične brojeve novorođenoj djeci i licima koja su tek stekla državljanstvo. I u našem kantonu, kao i drugim dijelovima BiH,  čeka se da Parlamentarna skupština BiH izmijeni sporni član 5 Zakona o matičnom broju koji je proglašen neustavnim.

Kakva je situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu kad je riječ ovom problemu, na današnjoj press konferenciji govorila je načelnica Sektora za adnministraciju MUP-a BPK Goražde Belma Šošo.

-Kao što je već poznato, radi se o Odluci Ustavnog suda BiH  koja je donesena 2011.godine . Tom Odlukom je naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmijeni član 5 Zakona o matičnom broju, u dijelu koji se tiče registraturnih područja. Radi se o područjima  koja nisu usklađena sa drugim propisima Zakona o podjeli teritorijalnih jedinica i nazivima koje oni danas imaju. Konkretno, u Goraždu koje je imalo registraturno područje pet, nije moguće odrediti matični broj zato što ta brojka ulazi u određivanje ukupnog matičnog broja. Radi se o  novorođenoj djeci  koja nemaju matični broj te licima  koja su tek stekla državljanstvo BiH. Ministartsvo unutrašnjih poslova BPK Goražde za sada ne može postupati dok se na Parlamentarnoj skupštini BiH ovaj član pet ne uskladi sa Odlukom Ustavnog suda BiH- istaknula je načelnica Sektora za administraciju Belma Šošo.

Cijelo stanje prati OHR koji je u više navrata kontaktirao i naš Kanton i koji je upoznat sa onim što se dešava u praksi, ali kako ističe načelnica Šošo, Visoki predstavnik za sada neće nametati zakon kako bi se prevazišla ova situacija, već je to ostavljeno Parlamentarnoj Skupštini BiH.

Nažalost, ni na svom posljednjem zasjedanju Parlamentarna Skupština BiH  nije mogla usaglasiti  stavove oko ovog zakona. Do tada, u praksi trpe građani BiH .

– Svi oni koji nisu dobili matični broj ne mogu biti ni subjekti u pravnom prometu. Taj matični broj je ono što određuje svaku osobu ponaosob . Iz tog razloga,  svako ko nije dobio matični broj čim se ovaj član pet bude uskladio, Odlukom Ustavnog suda uvrstiće se u matični broj,  naknadno, sa podnošenjem zahtjeva- kazala je na današnjoj press konferenciji načelnica Sektora za administraciju kantonalnog Ministarstva za unutrašnje poslove Belma Šošo.

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.