• OBJAVLJENO: 28.03.2013.
Saopćenje za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde
Dajmo svoj doprinos na poboljšanju saobraćajno-bezbjednosne situacije!

100_3083

Na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova BPK-a Goražde juče, 27.03.2013. godine, održan je sastanak ministra unutrašnjih poslova, ministra za privredu i načelnika općine Goražde, sa saradnicima o temi „Bezbjednost saobraćaja na području općine Goražde sa posebnim osvrtom na omogućavanje nesmetanog i sigurnog kretanja svih učesnika u saobraćaju“.

Razgovaralo se o sljedećim pitanjima:

 1. Određivanju mjesta za autobuska stajališta;

 2. Obilježavanju mjesta za parkiranje i zaustavljanje vozila;

 3. Snabdijevanju robama ili izdavanju roba kupcima od strane ugostiteljskih i trgovinskih objekata;

 4. Obustavljanju normalnog odvijanja saobraćaja prilikom izvođenja građevinskih ili drugih radova;

 5. Skupljanju i uklanjanju komunalnog otpada;

 6. Funkcionisanju vertikalne saobraćajne signalizacije;

 7. Fizičkom zatvaranju određenih ulica ili vidnom isticanju saobraćajnih znakova koji regulišu kretanje vozila u određenim ulicama.

Po ovim pitanjima donešeni su sljedeći zaključci:

 1. Zadužuju se Ministarstvo za privredu BPK-a Goražde i Općina Goražde da u okviru svojih nadležnosti iznađu rješenja za utvrđivanje mjesta za zaustavljanje vozila javnog prijevoza putnika, a koja neće biti na kolovoznim trakama i neće ometati kretanje drugih učesnika u saobraćaju.

 2. Nadležni organi dužni su staviti van snage rješenja kojima se dozvoljava svim pravnim i fizičkim licima parkiranje i zaustavljanje na kolovoznoj traci ili prostorima predviđenim za kretanje pješaka.

 3. Zadužuju se Ministarstvo privrede BPK-a Goražde i Općina Goražde da posredstvom nadležnih službi utvrde način i vrijeme snabdijevanja robama ugostiteljskih i trgovinskih radnji, s ciljem sprječavanja stvaranja gužvi u terminima početka i završetka radnog vremena (08:00 h i 16:00 h).

 4. Zadužuju se MUP-a, Ministarstvo privrede i Općina Goražde da posredstvom nadležnih službi spriječe neovlašteno zatvaranje ulica i ometanje kretanja učesnika u saobraćaju od strane pravnih i fizičkih lica, a prilikom izvođenja građevinskih ili drugih radova.

 5. Zadužuje se Općina Goražde da posredstvom nadležnih službi, izvrši analizu mjesta utvrđenih za postavljanje kontejnera za skupljanje otpada kao i način njegovog uklanjanja, a koja se nalaze u neposrednoj blizini saobraćajnice ili na prostorima namjenjenim za kretanje pješaka i izmjeste ih na pogodne lokacije.

 6. Zadužuju se Ministarstvo za privredu BPK-a i Općina Goražde da svako iz svoje nadležnosti poduzme aktivnosti na osposobljavanju i stavljanju u funkciju vertikalne saobraćajne signalizacije.

 7. Zadužuju se MUP-a i Ministarstvo privrede da posredstvom nadležnih službi , a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima izvrše detaljnu analizu svih ulica na području općine Goražde i naprave prijedlog režima saobraćaja u istim.

 8. Zadužuje se MUP-a da u narednih petnaest (15) dana posredstvom nadležnih organizacionih jedinica preventivno djeluje prema svim učesnicima u saobraćaju u vidu upozoravanja, nakon čega će se svi prekršioci sankcionisati u skladu sa zakonskim rješenjima.

U skladu sa svim navedenim, molimo sve učesnike u saobraćaju da poštuju važeće zakonske odredbe po pitanju učestvovanja u saobraćaju i daju svoj doprinos na poboljšanju saobraćajno-bezbjednosne situacije na području općine Goražde.

MINISTARSTVO  UNUTRAŠNJIH  POSLOVA BPK GORAŽDE

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.