• OBJAVLJENO: 08.12.2010.
Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde utvrdilo prioritete u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Hitno provesti preventivne mjere dezinfekcije svih poplavljenih objekata

Zavod za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uputilo je na adrese ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a, direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Goražde, te načelnike općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača dopis sa prioritetima u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U periodu nakon poplava– navodi se u dopisu vd direktora Zavoda za javno zdravstvo Nedima Čengića- prioritet u sanaciji šteta je djelovati preventivno od eventualne pojave zaraznih bolesti, jer u ovom periodu postoji veliki rizik za njihovo pojavljivanje.

Zbog toga naglašavamo da je potrebno da se hitno stvore svi uslovi za provedbu preventivne dezinfekcije i deratizacije svih poplavljenih objekata, a posebno stambenih, kako bi se provele preventivne mjere prije povratka stanovnika u svoje domove.

Dakle, potrebno je da se izvrši mehaničko čišćenje svih vidljivih nečistoća u stambenim objektima kako bi ekipa Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo BPK izašla na teren i izvršila preventivne mjere.

Molimo službe civilne zaštite da odmah obavijeste Kantonalni zavod za javno zdravstvo na telefon :038 220-060, nakon što se izvrši čišćenje objekata i sve bude spremno za provedbu preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.“

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.