• OBJAVLJENO: 28.03.2013.
Press konferencija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde: „Sto dana rada“
„Uradili smo zadovoljavajući posao i ozbiljno mu pristupili, ali nas čekaju i dalje veliki zadaci“

Copy of IMG_0911

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj press konferenciji predstavila je javnosti sto dana svog rada. Pored novinara, press konferenciji prisustvovao je i predstavnik Centara civilnih inicijativa BiH.

Rad Vlade od imenovanja 22.12.2012.godine do današnjeg datuma, u uvodnom obraćanju, predstavio je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto. On je poseban akcenat stavio na stvaranje što povoljnijih uslova za otvaranje novih radnih mjesta u privredi ovog Kantona kao i povećanje izvozne komponente u kojoj naš kanton prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH. Premijer Frašto je najavio takođe, da su pored 100 radnika koji će uskoro dobiti posao, pri kraju pregovori za otvaranje novih 60 radnih mjesta u industriji, kao i uvođenje novih proizvoda u namjenskoj industriji.

Vlada BPK Goražde, kako ističe premijer, pored stvaranja uslova za privredni napredak, nije ostala neosjetljiva ni na socijalne probleme, pa su tako u završnoj fazi  pripreme za obuhvat cjelokupnog stanovništa zdravstvenim osiguranjem. Naime, uskoro će biti ostvaren jedan od ciljeva Vlade da nijedan stanovnik Bosansko-podrinjskog kantona ne bude bez zdravstvenog osiguranja, te da se preuzme briga  i staranje u materijalnom i svim drugim oblicima nadoknade za lica preko 65 godina starosti koja nemaju primanja i imovinu.

Takođe, Vlada čini napore i da se smanji broj porodica u kojima niko nije uposlen, da se omogući besplatno školovanje kojim su u ovom Kantonu pored osnovnih obuhvaćene i srednje škole, te da se pad životnog standarda građana ublaži što jeftinijim cijenama i drugim mjerama.

Mislim da smo uradili zadovoljavajući posao i ozbiljno mu pristupili ali nas čekaju i dalje veliki zadaci. To je da nastavimo trend u zapošljavanju i to bi u ovoj godini značilo od nekih 300 do 400 ljudi koje je potrebno zaposliti i  mislim da ćemo to ispoštovati mjerama i radnjama koje smo poduzeli. Trend u pokrivenosti izvoza uvozom takođe je jedan od pozitivnih praksi i mislim da ćemo i mi svojim mjerama i radnjama samo pomoći, a u prilog tome govori i potpisani ugovor Bekto Precise o izvozu na Bliski istok. Sve ovo zaokruženo je u naših 100 dana rada, a kao potvrda ovih pozitivnih dešavanja došlo je i pisanje britanskog časopisa „The Economist“ istaknuo je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Copy of IMG_0907

O radu resornih ministarstava socijalne politike i pravosuđa govorili su ministri Gordana Oršolić i Admir Pozderović, koji su istaknuli najznačanije rezultate ostvarene u ovom periodu.

Ministar za finansije Alem Mujković osvrnuo se na punjenje Budžeta BPK Goražde u posljednja tri mjeseca.

Prva dva mjeseca bila su u prosjeku kao i prethodnih godina, međutim zadnji mjesec imamo osjetan pad prihoda od indirektnih poreza, a koliko imamo informaciju isto je u i svim kantonima pa čak i u Federaciji BiH. Pretpostavka je da je došlo do otplate određenih dugova na nivou BiH tako da smo svi osjetili pad prihoda, čak i do 20 posto– kazao je ministar finansija.

U afiši koju je Vlada štampala tim povodom predstavljene su aktivnosti Vlade Bosansko-podrinjskog kantona u periodu od sto dana rada, najznačajniji dokumenti, zakoni prijedlozi i nacrta zakoni i odluka, te ciljevi i politika BPK Goražde u 2013.godini.

Ova afiša još jedan je od načina dostupnosti i transparetnosti Vlade prema građanima ovog Kantona, a kako se danas moglo čuti, Vlada namjerava svoj rad učiniti još transparentnijim i organizovanjem javnih tribina.

100 dana rada Vlade BPK Goražde

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.