• OBJAVLJENO: 29.03.2013.
Studentski krediti za studijsku 2012/13. godinu
Vlada odobrila potpisivanje ugovora sa studentima

IMG_0671

Na zadnjoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je saglasnost ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževadu Adžemu za potpisivanje ugovora sa studentima koji su ostvarili pravo na studentski kredit u ovoj studijskoj godini.

Nakon prvog kruga bodovanja, na preliminarnoj listi za dodjelu kredita našlo se 176 studenata, a nakon provedenog žalbenog postupka, na ovu listu uvršteno je još 5 studenata koji su nakon dopune dokumentacije stekli uslove za kreditiranje.

Međutim, s obzirom na ukupan broj pristiglih zahtjeva, Vlada je odlučila da proširi listu studenata sa pravom na kreditiranje iz budžeta BPK Goražde.

– Na prijedlog ministra obrazovanja i u koordinaciji sa ministrom za boračka pitanja mi smo predložili Vladi i ona je načelno usvojila da će 8 studenata pripadnika šehidskih porodica biti uvršteno na ovaj spisak. Ovo je otprilike zadnja godina kada ta djeca ostvaruju to pravo i mi ćemo na prijedlog premijera i uz saglasnost svih ministara u Vladi, ukoliko nađemo zakonske mogućnosti, na ovaj spisak uvrstiti i ostale studente koji ispunjavaju jedan od dva uslova – za prvu godinu to je prosjek ocjena 4,5 odnosno prosjek 7 i više za druge, treće i ostale godine studija za one studente u čijim porodicama primanja ne prelaze 200 KM po članu porodice.

Kada je riječ o studiju dislocirane nastave Mašinskog fakulteta, ministar se ovom prilikom osvrnuo na nezadovoljavajuće prisustvo studenata predavanjima koja se u okviru dislocirane nastave organizuju u Goraždu te pozvao studente da redovno prisustvuju nastavi za čiju organizaciju se iz kantonalnog budžeta izdvajaju značajna sredstva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.