• OBJAVLJENO: 24.12.2010.
Ambasador Republike Francuske u posjeti BPK-a Goražde

Pomoć Francuske ambasade stradalim u poplavama

ambasador_francuske_241210_b_1.JPG

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde boravio je 24.12.2010. godine ambasador Republike Francuske u BiH Rolan Žil (Roland Gilles). Pored ambasadora te predstavnika Francuske ambasade, u delegaciji, koja je danas posjetila Goražde, bili su i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, te pomoćnik direktora Federalne uprave civilne zaštite Mirsad Teskeredžić.

ambasador_francuske_241210_b_2.JPG
Predstavnici Ambasade, predvođeni ambasadorom, te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite obišli su, ovom prilikom, nekoliko lokacija stradalih u zadnjim poplavama, nakon čega je, u zgradi Vlade BPK-a Goražde, upriličen prijem za članove delegacije, kojem su, takođe, prisustvovali i predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde Nazif Uruči, načelnici općina Goražde i Foča-Ustikolina Muhamed Ramović i Zijad Kunovac, te direktor Kantonalnog štaba civilne zaštite Ramo Živojević.

Ovom prilikom razgovarano je o posljedicama poplava, nastalim štetama te načinima njihovog otklanjanja, a ambasador se posebno interesovao za porodice kojima su ove poplave, potpuno ili djelimično, uništile kuće i ostalu imovinu.

„Francuska je odlučila da pruži pomoć stanovništvu koje je pogođeno poplavama, pa smo izdvojili sumu od 35.000 eura, odnosno 75.000 KM kako bi se nabavila oprema koja će se ovdje koristiti. Maloprije sam, sa načelnikom Općine Goražde, posjetio jednu porodicu koja je nastradala u ovim poplavama, tako da sam, zaista, mogao vidjeti razmjere ove katastrofe. Za izdvojeni novac uspjeli smo nabaviti opremu koja će pomoći u saniranju posljedica poplava, kao što su razne vrste pumpi i isušivača. Posebno mi je drago što će ovu državnu pomoć potpomoći i regija Bretanja, koja već duže vrijeme ima blisku saradnju sa Općinom Goražde. Ovom prilikom takođe, želio bih da naglasim postojanje dobrih odnosa sa Ministarstvom sigurnosti BiH na način da zaista može da pritekne i pruži pomoć ugroženom stanovništvu, koje je pogođeno poplavama u cijeloj BiH. Nakon ovoga, ja ću, vrlo brzo, i općini Novo Goražde uručiti određenu pomoć za nastradalo stanovništvo – kazao je ovom prilikom francuski ambasador.

ambasador_francuske_241210_b_3.JPG

ambasador_francuske_241210_b_4.JPG

Izražavajući zahvalnost ambasadi Republike Francuske na pruženoj pomoći, predsjedavajući Skupštine Nazif Uruči je kazao:

„Sredstva u iznosu od 35.000 eura koja su ovom prilikom izdvojena biće korištena putem Kantonalnog štaba civlne zaštite i intervenisaće se tamo gdje je to najpotrebnije. Takođe, očekujemo da će se ta sredstva racionalno koristiti, kako bi se postigao što veći efekat njihovog iskorištenja. Danas su dodijeljene pumpe koje će pomoći u izbacivanju vode iz podrumskih prostorija i isušivači koji se već nalaze kod korisnika.“

U posljednjih mjesec dana, ovo je već druga posjeta predstavnika državnog Ministarstva sigurnosti našem kantonu.

„Na ovaj način možemo vidjeti uvezanost Ministarstva sigurnosti i ambasada u BiH, a prisjetimo se da je ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, prvi posjetio Goražde. Nadamo se da će se i najavljeni sporazumi međunarodne saradnje implementirati na ovom području, kako se ni nama ni nekom drugom ne bi dešavale slične pojave.“- istaknuo je gospodin Uruči.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.