• OBJAVLJENO: 29.04.2013.
Iz Ministarstva za privredu BPK Goražde
Objavljeno uputstvo za poljoprivredne proizvođače o tome kako aplicirati za podsticajna sredstva

Ermina Alic

Nakon što je Vlada BPK Goražde dala saglasnost na Program novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2013.godinu, Sektor za poljoprivredu Ministarstva za privredu sačinio je uputstvo u kojem su navedeni kriteriji za podnošenje zahtjeva, aplikacija i projekata za ostvarivanje ovih podsticaja.

O ovom uputstvu, te ciljevima i podsticajnim mjerama za razvoj poljoprivrede, danas je govorila Ermina Alić, stručna savjetnica za voćarstvo u Sektoru za poljoprivredu.

– U uputstvu su navedeni određeni ciljevi na koje se može aplicirati. To je podsticanje poljoprivredne proizvodnje kroz novčane podsticaje u animalnoj, biljnoj i gljivarskoj proizvodnji, kao i podsticanje zapošljavanja u sektoru poljoprivrede. Treći cilj na koji mogu kandidati aplicirati jeste unaprjeđenje i razvoj poljoprivrednog sektora. U  uputstvima su navedeni svi rokovi, opšti i posebni ciljevi, odnosno posebni uslovi koje trebaju da ispunjavaju korisnici da bi aplicirali za ove podsticaje. Što se tiče ostalih podsticaja, oni se odnose na nabavku mehanizacije te sufinansiranje i rekonstrukciju štalskih objekata za registrirane poljoprivredne proizvođače – kazala je ovom prilikom stručna savjetnica za voćarstvo Ermina Alić.

Od ove godine, programom podsticaja u poljoprivredi, u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje, uvedene su i neke novine. Radi se o povećanju podsticaja za poljoprivredne proizvođače iz reda žena i osoba starijih od 60 godina.

– Podsticaji za zapošljavanje žena u poljoprivredi u ovoj godini uvećani su na 60 procenata povrata sredstava za PIO te 70 procenata za one koji su prešli 60 godina starosti, odnosno one kojima je neophodno od jedne do tri godine kako bi ostvarili  pravo na penziju. Sve ostale podsticajne mjere bile su i ranijih godina, s tim što u ovoj godini u animalnoj proizvodnji imamo sufinansiranje, odnosno podsticaje za žensku telad, a u dijelu biljne proizvodnje, ove godine smo dali akcenat na proizvodnju i prodaju maline – pojasnila je uposlenica u Sektoru za poljoprivredu.

Za Projekat jesenje sjetve, koji je planiran u ovogodišnjem Programu podsticajnih mjera, biće objavljen poseban javni poziv, a pravo učešća imaće oni poljoprivrdni proizvođači koji po prvi put obrađuju svoje parcele, jer cilj ovog projekta je kultivisanje novih poljoprivrednih površina odnosno zapuštenih površina u poljoprivrednom zemljištu.

Ovom prilikom istaknuto je da svi poljoprivredni proizvođači mogu dobiti  upute kako da obezbijede potrebnu dokumentaciju za apliciranje na projekat u Ministarstvu za privredu (kancelarija br. 15) od 6. maja 2013.godine, od kada se i zvanično mogu podnositi zahtjevi za ostvarivanje podsticaja u poljoprivredi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.