• OBJAVLJENO: 05.05.2013.
Dani otpora 1992-1995. godina
Ove godine obilježava se 21. godišnjica od početka organizovane odbrane ovog prostora

Dani otpora 4

U okviru manifestacije „Dani otpora“ i ove godine će se nizom svečanosti obilježiti početak pružanja organizovanog otpora u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Početak ove manifestacije ozvaničen je u subotu 4. maja 2013. godine, kada su delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, te boračka udruženja položili cvijeće na Spomen obilježje braniocima Goražda.

Nakon odavanja počasti šehidima i palim borcima, prisutnim građanima obratili su se bivši ratni komandanti te bivši pripadnici brigada koji su u proteklom ratu branili ove prostore.

Dani otpora

– Mislim da je bila jedna nepravedna borba na ovim prostorima. Ono što je ovdje narod doživio, satjeran u ovaj dio Bosne i Hercegovine, zaista nije imao nikakvu šansu da se odbrani. To nije bila borba između dvije vojske, to je bila borba između nekoga ko je u to vrijeme imao naoružanje i opremu i nekoga ko je bio bez ikakve šanse da se brani. Ja sam ponosan da sam bio sa ljudima koji su imali hrabrosti da 1992. godine stanu u odbranu ovog grada. To nije bila odbrana samo grada, BiH već  odbrana golih života – kazao je Amir Reko, bivši komandant 43.drinske udarne brigade Armije BiH.

Amir Reko

Amir Reko

– Za pripadnike policije pripreme za odbranu BiH, počele su 18. septembra 1991.godine. Planeri agresije na ove prostore bili su svjesni snage policije i činili su sve da je oslabe i otežaju njen rad. Najbolji primjer je odvajanje pripadnika policije srpske nacionalnosti dva mjeseca prije početka agresije. Nasuprot tome, mi smo svakim danom sve više jačali i bili spremniji da branimo ove prostore, tako da početak agresije nije iznenadio ni policajce ni pripadnike Teritorijalne odbrane koje su činile jedinstvenu odbranu početkom agresije. Mi smo ponosni na ono što smo učinili za odbranu BiH, ali nažalost 60 naših pripadnika dalo je živote na tom putu, a preko 100 teže i lakše ranjenih – istakao je ispred Udruženja veterana policije Mesud Kumro.

Mesud Kumro

Mesud Kumro

Bivši pripadnik 1. drinske udarne brigade Armije BiH Nedžib Bašić govorio je o tome kako je nastala ova brigada.

-Niko ne bi bi sretniji od mene da za ovim mikrofonom stoji komandant rahmetli Zaim Imamović . 1. DUB formirana je 15. maja 1992. godine. Poslije je izrasla u osam bataljona, držala je liniju razgraničenja oko 63 kilometra od Preljuče, Osanice, Stoca, Borovca, Kacelja, Orahovica i  Hrenovice. To je bila velika zona odgovornosti i ogroman zadatak za tu brigadu- kazao je Bašić.

Nedžib Bašić

Nedžib Bašić

– Danas 4. maja svi smo tužni, ponosni i sretni. Tužni smo zbog svih mladih života koji su ugrađeni u temelje BiH i Goražda. Sretni jer smo svoji na svom i ponosni jer smo opstali u onakvim odnosima snaga. Bosanski vojnik i cijelo naše stanovništvo koje je stalo u odbranu  zajedno sa svima drugim iz okolnih opština, u tako ekstremnim uslovima ovaj grad sačuvasmo samo s jednim ciljem,  da svjedoče svim narednim pokoljenjima šta se to i kako desilo na ovom prostoru – naglasio je Derviš Hadžić-Dedo ispred Koordinacije boračkih udruženja BPK.

Derviš Hadžić Dedo

Derviš Hadžić Dedo

U ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

– Otpor ovog grada traje u kontinuitetu skoro četiri godine. Ono što je u tom periodu doživio ovaj grad nezabilježeno je u povijesti čovječanstva. Na svu sreću i uz božiju pomoć, danas imamo mogućnost da odamo počast onima koji su dali živote da bi smo mi bili danas ovdje. Da izrazimo zahvalnost ratnim vojnim invalidima i svim brocima, svim stanovnicima Goražda koji su prihvatili mnogobrojne porodice, izbjeglice iz okolnih opština jer je sistematskim planom u koordinaciji nekoliko korpusa bivše JNA, potpomognte domaćim izdajničkim jedinicama, prvo su napadnute sve okolne opštine i njihovo stanovništvo prisiljeno na povlačenje prema našem gradu. Dovedeni smo u potpuno okruženje i dio plana bio je slobodnu teritoriju presjeći na dva dijela i zatim izvršiti potpuno uništenje stanovništva iz Gornje-drinske regije.

To nije uspjelo, a mi smo danas ovdje da kažemo našoj djeci da ovo što se dešava je nešto što je sudbina svakoj generaciji u prethodnih nekoliko stotina godina. Nemoguće je da čovjek zdravog razuma zamisli da onaj sa kim ste do juče bili prijatelj sutradan izađe na brdo, okrene cijev i gađa neselektivno ovaj grad. Onaj ko uništi jedan život kao da je uništio cijelo čovječanstvo- tako kažu knjige svih objavljenih religija. Svi to znamo i u tom pravcu treba da  govorimo svojoj djeci da se toga pridržavaju i u narednim generacijama, ali da uvijek budemo spremni  da  ne damo čast i dostojanstvo – kazao je u svom obraćanju ministar Zijad Briga.

Zijad Briga

Zijad Briga

Program obilježavanja Dana otpora nastavlja se 06. i 7. maja, okupljanjem pripadnika ratnih jedinica, obilaskom mezarja šehida i poginulih boraca te historijskim časom o temi „ Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u ratu“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.