• OBJAVLJENO: 02.07.2013.
Predstavnici BPK i općina u njegovom sastavu razgovarali sa predstavnicima Federalnog zavoda za statistiku
Nakon 22 godine, popis stanovništva BiH odgovoran posao svih njegovih sudionika

Copy of IMG_3133

Predstojeći popis stanovništva BiH u oktobru 2013.godine tema je današnjeg sastanka premijera BPK Emira Frašta i predsjednika Kantonalne popisne komisije Emira Sijerčića sa Hidajetom Bajramović, direktoricom Federalnog zavoda za statistiku i njenim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali načelnica Ureda za statistiku za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Sabaheta Jusufović i načelnik općine Pale-Prača Asim Zec, te pomoćnici načelnika i predstavnici općina Goražde i Foča-Ustikolina.

Današnji sastanak jedan je u nizu sastanaka predstavnika Federalnog zavoda za statistiku u kantonalnim sjedištima, organizovanih s ciljem predstavljanja ovog kompleksnog državnog projekta kojeg implementiraju statističke institucije u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović dala je u uvodnom dijelu sastanka opšte podatke o samoj organizaciji popisa i o tome kakav je njegov značaj, a potom je bilo riječi o organizaciono-tehničkim pitanjima i o budžetu za popis.

Copy of IMG_3140

Kako je istaknuto, koordinacija sa općinama u sastavu BPK Goražde  i Kantonalnom popisnom komisijom već je uspostavljena i ona će biti intezivirana kako se bude primicao rok za popis stanovništa, koji će , kao što je poznato, biti obavljen od 01. do 15. oktobra 2013. godine.

Javni poziv za općinske instruktore i popisivače koji je zbog određenih nedorečenosti poništen, ponovo će biti raspisan 10.jula ove godine. Bitno je napomenuti, da je obaveza popisnih komisija da poštuju zastupljenost tri konstitutivna naroda pri izboru popisivača, maksimalno 50% na osnovu strukture stanovništva po popisu iz 1991.godine. U općinama koje to zbog trenutnog sastava stanovništva ne mogu ispoštovati, angažovaće se takozvani uvozni popisivači, osobe iz susjednih općina gdje je veća nacionalna zastupljenost određenog naroda, istaknuto je danas.

Federalni zavod za statistiku je prema riječima direktorice Bajramović obavio 96 % svog posla kad je riječ o izradi metodologije, a u saradnji sa Federalnom geodetskom upravom urađena je i veoma kvalitetna kartografija koja će kasnije biti na raspolaganju općinskim katastrima.

Monitoring cjelokupnog popisa vršiće IMO tim, monitoring grupa sastavljena od eksperata iz više zemalja i EUROSTAT-a , koja će pratiti da li se popis obavlja u skladu sa međunarodnim standardima.

Predstavnici BPK i općina u njegovom sastavu iznijeli su na današnjem sastanku niz dilema i pitanja vezanih za predstojeći popis, počev od izbora popisnih komisija i popisivača, načina popisa osoba koje žive van kantona, do obezbjeđenja materijalno-tehničkih sredstava i organizacije popisa.

Za Bosansko-podrinjski kanton Goražde određena su 362 popisna kruga, 249 u općini Goražde, 89 u općini Foča-Ustikolina i 24 u općini Pale-Prača. Na popisu stanovništva na području našeg kantona biće angažovano ukupno 218 osoba, 177 popisivača, ( 140 u općini Goražde, 25 u općini Foča-Ustikolina i 12 u općini Pale-Prača) 3 entitetska instruktora, 3 člana Kantonalne popisne komisije, 23 općinska instruktora i 12 predstavnika lokalne samouprave.

Sigurno je da predstojeći popis stanovništva, kako se moglo čuti na današnjem sastanku, pored statističkih podataka o broju, sastavu i položaju stanovnika u BiH, ima i političku važnost, pa se ovom poslu treba prići s krajnjom odgovornošću i ozbiljnošću.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.