• OBJAVLJENO: 16.07.2013.
INTERNACIONALNI FESTIVAL PRIJATELJSTVA U GORAŽDU OD 09. DO 16. AVGUSTA

Sastanak Organizacionog odbora Festivala prijateljstva 002

Na današnjem sastanku, kome je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Dževad Adžem, Organizacioni odbor 16.  Internacionalnog festivala prijateljstva Goražde 2013,  potvrdio je ranije objavljenu informaciju da će ova manifestacija biti održana od 09. do 16. avgusta.

Na sastanku su šefovi timova  zaduženi za pojedine oblasti predstavili prijedloge programskih sadržaja, koji su, nakon rasprave o nekim detaljima, i usvojeni.

I ove godine, značajan dio programa biće realizovan na velikoj pozornici pred Gradskom dvoranom u Goraždu. Kako je najavljeno, u noćima pop rok muzike nastupiće grupe Regina, Letu štuke, Aleksandrija,  Selma Adžem sa bendom, dva benda iz Francuske, nekoliko goraždanskih grupa, a od solista najzvučnije je ime Romana Panić.

Bogat program biće i u noćima narodne i folk muzike. Uz  ansamble i brojne izvođače iz Goražda, vjerovatno  će najviše pažnje privući nastupi Nikole Kojića Kebe i Nihada Alibegovića. Značajno mjesto imaće i predstavljanje folklornih ansambala iz niza gradova Bosne i Hercegovine, a nastupiće u ovom dijelu programa i gosti iz Poljske i Turske.

Sastavni dio Festivala i ove godine biće Internacionalna likovna kolonija „ Boje prijateljstva“, u okviru koje će biti i izložba djela nastalih tokom prošlogodišnjeg druženja umjetnika.

Svakako, raduje i  dio programa Festivala u kome će se u Goraždu susresti  i stvarati u nekoliko grana umjetnosti mladi iz Goražda, Francuske, Palestine i Njemačke. Ova će se aktivnost  desiti zahvaljujući  saradnji koju je sa mladima iz pomenutih zemalja ostvarilo goraždansko Udruženje „ Grad“.

Tokom XVI Festivala prijateljstva biće izvedene tri pozorišne predstave, za ljubitelje filma planirane su dvije projekcije.

Sajam starih zanata, koji je tokom prošle godine imao značajnu pažnju javnosti, i na ovogodišnjem Festivalu će okupiti brojne izlagače iz regije.

U okviru književnog programa održaće se dva književna matinea i tri promocije knjiga.

Sudeći po onom što je najavljeno na današnjem sastanku, predviđeni  su brojni događaji u koje će biti uključeni  dječaci i djevojčice Goražda,  niz interaktivnih radionica, uz veliki karneval koji će se i ove godine desiti u noći zatvaranja Festivala.

Programom  je predviđeno i održavanje predfestivalske večeri 09. avgusta, koja će zapravo biti Bajramski koncert, a XVI Internacionalni festival prijateljstva biće otvoren 10. avgusta.

S.K

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.