• OBJAVLJENO: 19.08.2013.
Manifestacija “Dani Grepka”
Otkriveno spomen obilježje “Ledena kolona”

2

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike BiH općine Foča-Ustikolina u subotu, 17.08.2013. godine, na lokalitetu Grepka održana je manifestacija pod nazivom »Dani Grepka«, u znak sjećanja na jedini put koji je Goražde povezivao sa slobodnom teritorijom i ostatkom BiH i na najteži period od 1992-1994. godine, vrijeme potpune blokade grada Goražda.

Grebak, »put spasa«, bio je jedini način na koji su građani dolazili do osnovnih životnih namirnica i lijekova, a branioci do municije tokom proteklog rata. Desetine hiljada ljudi prolazilo je stotine kilometara teško prohodnih puteva i vrleti, a stotine ih je na tom putu umrlo od hladnoće, poginulo u zasjedama i od mina.

Ovogodišnja manifestacija, kojoj je u ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovao ministar za boračka pitanja Zijad Briga, započela je polaganjem cvijeća i učenjem dove šehidima.

Copy of IMG_1070

Nakon toga, upriličeno je otvaranje spomen obilježja pod nazivom “Ledena kolona”. Riječ je o jednom vrlo važnom segmentu budućeg spomen kompleksa Grebak, koji pored spomen obilježja treba da sadrži i spomen sobu, hair česmu, šadrvan, sportski teren i dr .

Tvorac idejnog rješenja ovog spomen obilježja je Halim Koro iz Ustikoline koji je, imajući u vidu sve teškoće i patnje kroz koje su prolazili borci i narod Podrinja na “Putu spasa” tokom 1992. i 1993. godine, svoju inspiraciju nazvao “Ledena kolona” simbolizirajući tako borbu, predanost, patriotizam i poteškoće s kojima su borci Goraždanskog okruga bili suočeni.

Copy of IMG_1054

U okviru obilježavanja manifestacije “Dani Grepka” izvršeno je postrojavanje veterana 1.fočanske viteške i 1.drinske udarne brigade Armije R BiH.

O značaju Grepka i “Puta spasa” govorili su predstavnici Udruženja demobilisanih boraca, općinski i kantonalni zvaničnici, kao i bivši ratni komandanti.

Obraćajući se prisutnima u ime Vlade BPK Goražde, ministar za boračka pitanja Zijad Briga naglasio je da čuvajući sjećanje na Grebak, čuvamo sjećanje na žrtvu, hrabrost i patnje svih onih koji su prošli “putem spasa”, kao i na one koji su na tom putu zauvijek ostali, a svi su imali jedan cilj-opstanak slobodne goraždanske teritorije i BiH.

Copy of IMG_1063

Ovoj manifestaciji prisustvovali su između ostalih i predstavnici goraždanskih boračkih udruženja, kao i poslanici u Skupštini BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.