• OBJAVLJENO: 20.09.2013.
Rad visokoškolskih ustanova na prostoru BPK Goražde za akademsku 2013/2014. godinu nije upitan

Copy of IMG_4309Organizacija dislocirane nastave za drugu godinu Ekonomskog i četvrtu godinu Pravnog fakulteta u našem gradu nije upitna,  rečeno je na današnjem sastanku  koji je održao ministar za obrazovanje nauku kulturu i sport BPK Goražde  Dževad Adžem sa predstavnicima studenata ova dva fakulteta.

Prema riječima ministra Adžema,  činjenica je da je Skupština BPK Goražde na jednoj od sjednica  sredstva u budžetu Ministarstva  koja su bila namjenjena za finansiranje visokoškolskih ustanova preusmjerila u druge namjene, čime je u jednoj fazi finansiranje ovih ustanova na prostoru našeg kantona dovela u pitanje. Međutim, Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici odobrila  tranše koje će biti doznačene  ovim fakultetima.

„Vlada BPK Goražde i ja kao ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prilikom preuzimanja dužnosti u svom prvom saopštenju dali smo obećanje da ćemo pratiti našu privredu i njenu budućnost. Otvorili smo nastavu Mašinskog i Informatičkog fakulteta, a svi studenti Pravnog i Ekonomskog fakulteta biće ispraćeni u godinama koje već pohađaju. Kazali smo takođe da od ove godine neće biti upisa na prvu i drugu godinu ovih fakulteta. Takođe, želim da kažem da je potpisan sporazum sa Fakultetom informacionih tehnologija iz Mostara( nastava počinje ove godine) te sporazum za Mašinskim fakultetom za održavanje nastave za studente prve, druge i treće godine, ovdje u Goraždu“-riječi su ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Dževada Adžema.

Copy of IMG_4312Kada je riječ o organizovanju nastave za studente dislociranog odjeljenja Fakulteta informacionih tehnologija iz Mostara, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport će u ponedjeljak organizovati sastanak sa studentima koji su upisali ovaj veoma važan smjer  i njihovim roditeljima kako bi dogovorili način finansiranja.

„ Ja se nadam da će Vlada u rebalansu budžeta obezbijediti pedeset posto sredstava, a to je 900 KM po jednom studentu, a ostatak sredstava, iz pregovora koje smo vodili u Mostaru, bi trebali obezbijediti roditelji.   Da li će to biti u nekoliko rata zavisi od direktnog dogovora predstavnika Fakulteta i roditelja.

Želim da kažem- primarno, trajno, kontinuirano opredjeljenost ove Vlade i jedina šansa u kojoj vidimo budućnost na ovim prostorima je obrazovanje.  Mi ćemo bez obzira koliko to koštalo stvoriti potrebne preduslove da učenici i studenti i svi oni koji se nalaze u sferi obrazovanja budu u mogućnosti da upišu fakultete,  kako bi dobili potrebne kvalifikacije za koje misle da im mogu pružiti bezbjednu budućnost“-istaknuo je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

Predstavnici studenata dislociranih odjeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta  zadovoljni su ishodom današnjeg sastanka.

Copy of IMG_4310

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.