• OBJAVLJENO: 24.09.2013.
Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo 80.000KM za pomoć u stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije
Odobravanjem manjih iznosa sredstava podrška većem broju korisnika

IMG_1257

Prije par dana okončan je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu, bespovratnu dodjelu sredstava za rješavanje stambenih potreba boračkih populacija u BPK Goražde.

Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja izdvojilo je sredstva u iznosu od 80.000 KM, od čega je 70.000 KM namijenjeno za nabavku građevinskog materijala, a ostatak sredstava za njegovu ugradnju.

Prema riječima ministra za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijada Brige, jednom broju korisnika Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ranije je dodijelilo građevinski materijal, ali on nije ugrađen zbog nedostatka finansijskih sredstava koja korisnici nisu bili u mogućnosti obezbijediti.

„Izdvojili smo ovaj simboličan iznos sredstava kako bismo pomogli tim ljudima u rješavanju stambenog problema i kako bismo spriječili da ne propadne taj građevinski materijal. Takva je budžetska situacija, ali se nadamo da ćemo u narednoj godini sa daleko većim sredstvima pomoći većem broju korisnika- ističe ministar Briga.

U Ministarstvo za boračka pitanja pristigao je veliki broj zahtjeva. Prema prvim podacima, na ovaj javni poziv prijavilo se između 80 i 100 korisnika.

Ministar za boračka pitanja Zijad Briga naglašava da će komisija koja će obrađivati zahtjeve imati puno posla, ali da će ovo ministarstvo pokušati da nekim manjim iznosima rješava prioritetne potrebe, kako bi pomoć dobio što veći broj korisnika.

– Ministarstvo za boračka pitanja, ukoliko to budžetska sredstva u narednoj godini budu dozvoljavala, planiraće veća sredstva za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračkih populacija, jer poznato je da su objekti koji su napravljeni prije rata već u fazi gdje je neophodno poduzeti određene sanacione radove,  pogotovo kada je riječ o sanaciji krovova i krovnih konstrukcija. Želim naglasiti da još uvijek imamo porodica šehida i poginulih boraca koje žive u nezadovoljavajućim stambenim uslovima te će prioritet ovog  ministarstva biti oni i porodice ratnih vojnih invalida “- kazao je ministar Briga.

Ministarstvo će nastojati pomoći porodicama boračke populacije za rješavanje njihovih stambenih potreba  i kroz dodjelu stambenih jedinica, kako bi ovaj problem bio trajno riješen. Riječ je o potkrovnim stambenim jedinicama u Vitkovićima i Goraždu za koje bi se vrlo brzo, prema očekivanjima ministra za boračka pitanja, trebale razriješiti sve dileme oko njihove dodjele i prodaje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.