• OBJAVLJENO: 26.10.2013.
Objavljen javni poziv u okviru projekta „Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja“
Raseljene osobe i izbjeglice imaju priliku da konačno riješe svoje stambeno pitanje

Copy of IMG_4772

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH provodi aktivnosti na upoznavanju resornih kantonalnih ministarstava, općina i svih zainteresovanih subjekata o javnom pozivu u okviru „Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja“.

Javni poziv raseljenim osobama u Federaciji BiH i povratnicima u Republici Srpskoj za podnošenje aplikacija za pomoć u stambenom zbrinjavanju u okviru ovog programa objavljen je 01.10.2013.godine.

S ciljem što boljeg upoznavanja sa Programom i animiranjem potencijalnih korisnika da apliciraju na ovaj javni poziv juče je u sali Skupštine BPK Goražde održan radno –konsultativni sastanak na kojem su pored predstavnika  Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice na čelu sa ministricom Gordanom Oršoliću, učešće uzeli i predstavnici općina u sastavu našeg kantona koji se bave pitanjem povratka te predstavnici nevladinog sektora, UNHCR-a i OSCE-a .

Prema riječima Sulejmana Alijagića, pomoćnika ministra za raseljene osobe i izbjeglice u Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica F BiH ovaj program trebao bi riješiti pitanje izbjeglištva i raseljenja u zemljama regiona: Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Copy of IMG_4773

„Bosna i Hercegovina dio je tog programa sa 5.400 stambenih rješenja i obećanih finansijskih sredstava od strane donatora u iznosu od 101.000.000 eura. Danas u Goraždu treba da dogovorimo ko su korisnici tog programa. Jednim dijelom to su:  1.800 građana državljana BiH koji iz Srbije hoće da se vrate u BiH, 1.800 iz Hrvatske i Crne Gore, a 1.800 je unutar BiH koji trebaju da se vrate u Republiku Srpsku ili ako već ne mogu da se vrate jer su stari i bolesni i nemaju uslova da se vrate, da im nađemo stambeno rješenje u trenutnoj općini boravka. Danas mi u Goraždu razgovaramo o dijelu obaveza općina BPK Goražde,  da odaberemo one ljude koji ispunjavaju kriterije Regionalnog stambenog programa, da provedemo proceduru, kada komisije dođu da imamo definisane i identificirane korisnike koji ispunjavaju kriterije ovog programa. Kada je riječ o prioritetima, to su raseljene osobe koje spadaju u ranjive kategorije te porodice koje su u stanju socijalne potrebe  “- istaknuo je Sulejman Alijagić, pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice F BiH.

Susret sa predstavnicima Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice ministrica Oršolić iskoristila je da se informiše o tome šta je sa programom obnove 50 bošnjačkih i 50 srpskih kuća u općinama Foča, Goražde, Ustikolina i Novo Goražde, kao i sa saudijskim programom zbrinjavanja te sa prošlogodišnjim javnim pozivom na koji su aplicirali i povratnici s ovog područja.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o ukupnom stambenom programu ali i o prioritetima u javnom pozivu koje je raspisalo Federalno ministarstvo a odnosi na Bošnjake koji žele da se vrate u Republiku Srpsku.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.