• OBJAVLJENO: 29.11.2013.
Predstavnici parlamentarnih stranaka u Skupštini BPK Goražde jedinstveni u stavu
BPK traži grant od 8 miliona KM i povećanje koeficijenta pripadnosti javnih prihoda

Copy of IMG_5530

Vlada Federacije  BiH na jučerašnjoj sjednici prihvatila je prijedlog poslanika iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  iz Kluba Bošnjaka u Federalnom parlamentu  i u Budžetu za 2014. godinu povećala grant  nerazvijenim kantonima sa 12 na 16 miliona KM.

Na današnjem sastanku predsjedavajućeg Skupštine BPK Suada Došla i premijera BPK-a Emira Frašta sa predstavnicima klubova stranaka u Skupštini BPK-a i delegatima u oba doma Parlamenta Federacije, zaključeno je da će se ulaganjem  amandmana tražiti da  polovina tih sredstava bude usmjerena u Bosansko-podrinjski kanton. Tražiće se takođe da se u raspravi o Zakonu o raspodjeli javnih prihoda u FBiH koeficijent BPK sa dosadašnjih 1.5 poveća na najmanje 2.3.

Ovo prema ocjeni delegata Mustafe Kurtovića i Vesne Nemec Klisura neće biti nimalo lak zadatak, ali jedinstvenim stavom svih političkih partija u Skupštini BPK-a Goražde, angažmanom predsjednika političkih  partija  kroz klubove i centrale stranaka, uz lobiranje pojedinih poslanika i delegata u Parlamentu F BiH, realno je očekivati da grant našem kantonu ubuduće iznosi 8 miliona KM.

Sve to , kako je istaknuto, dodatno zavisi i od raspoloženja Vlade F BiH i da li će ona u konačnici prije sjednice Parlamenta F BiH prihvatiti amandmane iz Goražda.

Isplatu ostatka granta za ovu  i iznos granta za narednu godinu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde Vlada Federacije  uvjetovala je međutim otplatom kredita MMF-a koji je ovaj kanton dobio 2009.godine.

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde Suada Došla, validni dokumenti, ugovori, aneksi ugovora, pečat ovog kantona i potpisi , nesporno potvrđuju da je ovo bio  kredit, iako i danas ima pojedinaca koji  to negiraju.

„Mi smo došli u poziciju da ovaj kanton mora da odluči hoće li ovaj kredit vraćati ili neće. Možemo to i prolongirati, dakle, reprogramirati. U tom smislu juče smo na sastanku sa premijerom i ministrom finansija F BiH dogovorili da do iduće sedmice pokušamo te modalitete dogovoriti sa Ministarstvom finansija F BiH.

Svi prisutni na današnjem sastanku spremni su da kroz svoje političke stranke učine sve da postignemo jedinstvo po ovom pitanju i da obezbijedimo da  finansiranje BPK Goražde u ovoj , narednoj i narednim godinama bude sigurnije nego što je to sada- istaknuo je predsjedavajući Skupštine BPK Suad Došlo.

U nacrtu Budžeta BPK-a Goražde za 2014.godinu koji će se u srijedu, 04.decembra, razmatrati na vanrednom zasijedanju  Skupštine , nalaze  se  i minimalna sredstva za otplatu kredita MMF-a, čime će BPK  pokazati svoje opredijeljenje za vraćanje ovog kredita.

Kako je danas istaknuto, zbog položaja i stanja u kojem se BPK Goražde nalazi, neće se  odustati od toga da  se u pregovorima sa Federacijom pokuša isposlovati da Federacija  vrati  dio ili kompletan iznos tog kredita, bar kad je glavnica u pitanju.

„Ustav F BiH je jasan i glasan i on po osnovu ljudskih prava i temeljnih sloboda garantuje jednaka prava i temeljne slobode svim građanima na teritoriji F BiH, shodno Vašingtonskom sporazumu. Istovremeno, Zakon o federalnim jedinicama, takođe, garantuje ravnomjeran razvoj i mi kao poslanici i delegati i kao građani ovog kantona, tražimo da imamo ravnopravan status kao građani i građanke sa drugim građanima u F BiH. Mislim da je to dovoljan motiv da svi poslanici i delegati prihvate tu činjenicu da je BPK Goražde ono što stoji u Zakonu o federalnim jedinicama“- istaknuto je danas.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.