• OBJAVLJENO: 02.12.2013.
Press konferencija povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom
POTREBNI VEĆE RAZUMIJEVANJE I PODRŠKA
Sa pressa u Udruženju oboljelih od cerebralne paralize

Sa pressa u Udruženju oboljelih od cerebralne paralize

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa inveliditetom, Koalicija udruženja osoba sa invaliditetom u BPK Goražde održala je press konferenciju na kojoj je bilo riječi o položaju osoba koja pripadaju ovoj kategoriji stanovništva i aktivnostima Koalicije.

Novinarima su se obratili Mirsada Ćulov i Rašib Borovac, predsjednici Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i Udruženja slijepih i slabovidnih lica, istakavši i ovim povodom težak položaj invalidnih osoba, koji se susreću sa brojnim problemima, predrasudama i preprekama. Stoga su, kazali su Ćulov i Boravac, potrebni veće razumijevanje i podrška, kako  institiucija vlasti tako i građana.

Koalicija koju čine 4 udruženja ( Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, Udruženje gluhih, Udruženje slijepih i slabovidnih osoba i Udruženja za pomoć mentalno retardiranim osobama) formirana je kako bi pružala podršku udruženjima i aktivno učestvovala u izradi Akcionog plana za implementaciju Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH ( 2001 – 2015.godina).

U predstojećim aktivnostima Koalicije akcenat će biti stavljen na rješavanje dva značajna problema: uklanjanje arhitektonskih barijera, postavljanje zvučnih semafora te finansijsko jačanje Udruženja osoba sa invaliditetom, rečeno je na press konferenciji.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizuje podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.

S.K.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.