• OBJAVLJENO: 03.12.2013.
POČINJE SNIMANJE CESTA U BiH

2d7za0

 U okviru SENSOR projekta finansiranog od EVropske Komisije odnosno Programa Transnacionalne saradnje za Jugoistočnu EVropu (SEE), u Bosni i Hercegovini u narednom periodu počinje snimanje cesta, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK-a).

U Sarajevu je protekle sedmice u organizaciji BIHAMK-a održana Radionica za partnere projekta SENSOR kojoj su pored predstavnika organizatora prisustvovali i stručnjaci JP Ceste FBiH, JP Autoceste FBiH, tehnički direktor EuroRAP Steve Lawson, predstavnik SENSOR projekta Olivera Đorđević i Marko Ševrović i Darko Babić sa Fakulteta Prometnih znanosti (Zagreb). Tom prilikom je dogovoren početak realizacije ovog projekta koji se odnosi na snimanje cesta u BiH.

Naime, krajem oktobra prošle godine uz podršku EuroRAP-a (EVropski program za ocjenu cesta) i Fondacije za cestovnu sigurnost (Velika Britanija), BIHAMK je potpisao Ugovor o realizaciji i postao jedan od partnera SENSOR projekta (Sigurni putevi jugoistočnog susjedstva ).

Osnovni cilj navedenog projekta je izgraditi sigurniju mrežu cesta u regiji jugoistočne EVrope kroz Izradu Mapa rizika koje pokazuju gdje je rizik nastanka nezgode veliki, snimanje – inspekciju karakteristika cesta s ciljem utvrđivanja zašto rizik nastaje i plana investiranja u sigurnije ceste s ciljem utvrđivanja gdje i kako najbolje investirati i tako smanjiti broj stradalih u nezgodama.

Inače, ovu Mapu rizika za magistralne ceste u FBiH, BIHAMK je u saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije i JP Ceste FBiH, realizirao sredinom 2010. godine za šta je na FIA kongresu održanom u Portugalu 2011. godine dobio posebno priznanje Generalne skupštine EuroRAP-a.

/FENA/

rupe-na-putu

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.