• OBJAVLJENO: 18.12.2013.
Press konferencija ministra finansija
Izvorni prihodi nedovoljni za realizaciju predloženog budžeta

Copy of IMG_5818

Nakon javnih rasprava provedenih u sve tri općine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde utvrdila je prijedlog Budžeta BPK u iznosu od 42.011.084 KM.

U odnosu na nacrt, budžet je povećan za skoro dva miliona KM.

– Razlog za povećanje je stvaranje preduslova za škole da kroz svoje određene projekte implementiraju sredstva, a takođe imamo i povećanje kod ministarstava za urbanizam i socijalnu politiku, za 300 000, odnosno 200.000 KM te kod Ministarstva za finansije u dijelu transfera opštinama, za nekih 700.000 KM- kazao je na današnjoj press konferenciji ministar za finansije Alem Mujković.

On ističe da je Ministarstvo za finansije sve primjedbe dostavilo Vladi ali da je očigledno da su zahtjevi budžetskih korisnika veći nego što su stvarni prihodi, odnosno mogućnosti da se to sve isfinansira.

Svi se moramo potruditi. Kroz prihodovnu stranu budžetski korisnici moraju obezbijediti sami neka sredstva ukoliko žele da se predloženi budžet realizira. Ukoliko ne bude obezbjeđenih dodatnih sredstava kroz razne projekte, aplikacijom prema višem nivou F BiH, međunarodnoj zajednici, jednostavno neće biti moguće izvršiti taj budžet- naglašava ministar finansija.

Kad je riječ o budžetu BPK za ovu godinu, ako se uzme u obzir dosadašnji priliv sredstava koji nije na planiranom nivou, situacija do kraja ove godine nije nimalo optimistična.

– Situacija je svakako teška. Imamo još drugih problema koji su vezani za viši nivo vlasti i nedoznačavanje tranše MMF-a, za neusvajanje budžeta na nivou države.  Iz tog razloga i Vlada F BiH je donijela odluku o obustavljanju pojedinih rashoda u trajanju od 20 dana. Ta odluka je donesena 12.12.2013.godine tako da do kraja godine ćemo se stvarno morati potruditi ukoliko želimo da dobijemo preostala grant sredstva sa federalnog nivoa- riječi su ministra finansija Alema Mujkovića.

Copy of IMG_5824

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.