• OBJAVLJENO: 26.12.2013.
Javne rasprave o Nacrtu prostornog plana
U Goraždu će biti organizovana nova javna rasprava o Nacrtu prostornog plana BPK Goražde

Copy of IMG_5930

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde danas je u općinama Goražde i Foča (Federacija) organizovalo javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2008-2028. godina.

Kako posjećenost javne rasprave u Goraždu nije bila na zadovoljavajućem nivou, posebno zbog činjenice da raspravi nisu prisustvovali predstavnici općina, zatraženo je da se u Goraždu održi ponovna javna rasprava o nacrtu ovog plana, što je resorno ministarstvo i prihvatilo.

Ipak, prezentacija Nacrta prostornog plana BPK danas je održana i učesnici su se mogli detaljnije upoznati sa predloženim prostorno-planskim rješenjima za prostor BPK Goražde.

Po završetku rasprave iznesene su određene primjedbe na ponuđena rješenja u Nacrtu prostornog plana, a premijer BPK Goražde Emir Frašto i danas je istakao da se u proces donošenja ovog dokumenta treba uključiti što veći broj građana i stručnih lica kako bi on bio što obuhvatniji i ponudio adekvatne smjernice za budući razvoj ovog prostora.

Copy of IMG_5926

Učešće u raspravi uzeo je i poslanik u Skupštini i delegat u Domu naroda iz BPK Goražde Mustafa Kurtović.

– Mislim da je Nacrt prostornog plana BPK Goražde 2008-2028. godina pun manjkavosti u odnosu na stvarnu teritoriju, opseg i obuhvat prostora koji ovaj dokument tretira. Izvođač radova na ovom projektu trebao bi imati u vidu sve primjedbe koje su iznesene u ranijem periodu i danas, a koje će sigurno biti dostavljene od strane mnogih institucija i pojedinaca do ovog zadanog perioda – marta 2014.godine i da će u konačnici Prostorni plan BPK Goražde koji treba biti usvojen na Skupštini, biti zadovoljavajući za sve građane – istakao je poslanik u Skupštini BPK Goražde Mustafa Kurtović.

Komentar nakon današnje prezentacije dao je i Branislav Bijelić, predstavnik nosioca izrade Prostornog plana BPK Goražde – Urbis centra d.o.o Banja Luka.

– Nacrt plana nije konačan dokument i svi učesnici u ovom postupku, kao i građani mogu podnijeti svoje primjedbe i sugestije na plan koje ćemo mi razmotriti i one primjedbe koje ocijenimo relevantnim, mi ćemo ugraditi u Prijedlog prostornog plana za područje BPK Goražde. Zamolio bih građane da dostave svoje primjedbe i sugestije, a krajnji rok za njihovo dostavljanje je početak marta 2014.godine. Nacrt se može preuzeti na web stranici Vlade BPK Goražde tako da svi građani mogu učestvovati u procesu izrade ovog plana – kazao je danas predstavnik Urbis centra Branislav Bijelić.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu blagovremeno će informisati javnost o  održavanju ponovne javne rasprave o Nacrtu prostornog plana BPK Goražde.

Copy of IMG_5935

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.