• OBJAVLJENO: 30.12.2013.
Skupština BPK Goražde održala 28. redovnu sjednicu
Usvojen Budžet BPK Goražde za 2014. godinu

Copy of IMG_5977

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je svoju 28. redovnu sjednicu.

Prvobitno predloženi dnevni red sjednice proširen je sa još sedam tačaka.

Nakon potvrđivanja Odluke premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta o imenovanju novih ministara u Vladi BPK, Skupština je usvojila Budžet BPK Goražde za 2014. godinu.

– Budžet Kantona za 2014. godinu donosi se u vremenu velike političke nestabilnosti koja je  prouzrokovana ekonomskom, socijalnom, političkom i finansijskom krizom u BiH, čija je direktna posljedica smanjenje raspoloživih javnih prihoda za finansiranje budžetske potrošnje koja je velikim dijelom neefikasna, nepravična, a posebno neodrživa.

Takvu situaciju odražava i Budžet Kantona za 2014. godinu. Vlada je predložila Budžet u iznosu od 42.011.084 KM. Najznačajnija promjena u budžetskoj politici za 2014. godinu jeste uvrštavanje obaveza po osnovu kredita koji je BPK Goražde dobio od Vlade FBiH, a koji je finansiran iz sredstava MMF-a u iznosu od 8,7 miliona KM. U Budžetu za 2014. godinu za troškove kamate i otplatu kredita planiran je iznos od 1.599.759 KM što je skoro četiri puta više nego u 2013. godini – istakao je premijer BPK Goražde Emir Frašto prilikom obrazloženja Budžeta.

Skupština je usvojila i Zakon o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2014. godinu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju te Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi BPK Goražde koji je upućen u proceduru javnih rasprava. Rok za provođenje javnih rasprava je do 45 dana.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa i odobravanju projekta javno-privatnog partnerstva, kao i Odluka o utvrđivanju prava na zdravstveno osiguranje lica koja nisu osigurana po drugom osnovu u BPK Goražde za 2014. godinu.

Skupština je donijela i Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe s privrednim društvom „Bekto-Precisa“ d.o.o. Goražde, kao i Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade BPK Goražde o davanju saglasnosti za upis prava vlasništva na nekretninama privrednom društvu „Bekto-Precisa“.

Do kraja sjednice Skupština je donijela i odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskih planova JU Služba za zapošljavanje i JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2013. godinu, kao i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove ovih dviju ustanova za 2014. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.