• OBJAVLJENO: 31.01.2014.
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Do okončanja postupka, ratni vojni invalidi neće ostati bez podrške Vlade i resornog ministarstva

Copy of IMG_6406

O problemima koji su se javili u vezi s posljednjom revizijom ratnih vojnih invalida s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a o kojima je početkom ove sedmice raspravljala i Komisija za pitanja boračko-invalidske zaštite, izbjeglih i raseljenih lica i povratnika Skupštine BPK-a Goražde, danas je govorio ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Zijad Briga.

Naime, s obzirom na poteškoće koje su se javile u procesu revizije, na sjednici Komisije za boračko-invalidsku zaštitu, kojoj su uz predstavnike Ministarstva za boračka pitanja prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, razgovarano je o mogućnostima i načinima osiguranja daljnje pomoći ratnim vojnim invalidima koju su u procesu revizije izvedeni iz prava ili čije je pravo bitno umanjeno.

Poznato je da je su u toku trajanja žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom FBiH, na inicijativu Ministarstva za boračka pitanja, te uz podršku Vlade i Skupštine BPK Goražde, ratnim vojnim invalidima s prostora BPK-a Goražde isplaćivana sredstva u visini ukinutih ili umanjenih invalidnina, a te isplate tekle su do okončanja postupka.

Problem se, međutim, javio zbog toga što ratnim vojnim invalidima s prostora BPK-a, i pored odluke suda kojim se njihova žalba prihvata kao osnovana, Federalno ministarstvo za boračka pitanja izdaje prvobitna rješenja.

– Ponovnim postupkom, to se faktički vraća na početno stanje. Izdaju se rješenja identična prvim rješenjima i sa identičnim datumom kada su prva rješenja izdata, što znači da će najvjerovatnije uslijediti novi sudski proces i niko ne može predvidjeti koliko će on trajati. U tom smislu smo razgovarali na koji način dalje da nastavimo s pružanjem pomoći ratnim vojnim invalidima. Na prijedlog Koordinacije boračkih udruženja, prije svega, predsjednika Saveza RVI, Komisija je prihvatila da se prema Skupštini BPK-a Goražde za narednu sjednicu uputi prijedlog zaključka gdje će se Vlada BPK-a obavezati da iznađe način daljnje pomoći ratnim vojnim invalidima koji su u ovim procesima dovedeni u stanje socijalne potrebe, a sve unutar važećih zakonskih okvira – pojasnio je ministar Zijad Briga.

Komisija za pitanja boračko-invalidske zaštite razmatrala je i inicijativu za izmjene kantonalnog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Radi se o pravima bivših branitelja koji su stariji od 65 godina i nemaju nikakva druga novčana primanja i ograničenju koje se odnosi na količinu obradive zemlje koju oni kao podnosioci zahtjeva za pomoć mogu posjedovati, a ona je sada ograničena na 10 dunuma. Kada je u pitanju jednokratna novčana pomoć, jedan od uslova za njeno ostvarivanje jeste i da podnosilac zahtjeva iz reda boračke populacije ne može imati registrovano motorno vozilo.

Kako je pojasnio resorni ministar, sugestije za izmjene zakona ići će u pravcu prilagođavanja ovih odredbi tako da količina obradive zemlje ne bude ograničavajući faktor, kao i to da  podnosioci zahtjeva mogu posjedovati motorno vozilo, s tim da ono mora biti starije od 10 godina.

Copy of IMG_6409

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.