• OBJAVLJENO: 07.02.2014.
Zajednički program Federalnog zavoda i kantonalne Službe za zapošljavanje
Potpisivanjem sporazuma ozvaničeno upošljavanje 55 novih lica

06022014-1

U Službi za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jučer je potpisan Sporazum o implementaciji i finansiranju osposobljavanja nezaposlenih osoba za poznate poslodavce u 2013. godini. Riječ je o goraždanskim firmama „Unis Ginex“ i „Pobjeda Rudet“ u kojima će kroz sticanje novih znanja i vještina priliku za posao dobiti 55 osoba sa završenom srednjom stručnom spremom trećeg i četvrtog stepena sa evidencije nezaposlenih.

Finansijska sredstva za implementaciju ovog programa  planirana su u iznosu od 279.510 KM od kojih će Federalni zavod za zapošljavanje obezbijediti 118.800 KM, a poslodavci 160.710 KM.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir Frašto te ministri u kantonalnoj Vladi.

Nosilac implementacije programa je kantonalna Služba za zapošljavanje koja je provela istraživanje tržišta rada, prikupila potrebne informacije te uspjela udovoljiti zahtjevima u koje su iskazali poslodavaci. Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje Nafije Hodo, u ovoj godini se očekuje još ovakvih projekata.

– Ono što je bitno jeste da se nastavlja dobra praksa u BPK Goražde što se tiče saradnje Službe za zapošljavanje, Federalnog zavoda za zapošljavanje, privrede i lokalnih vlasti. To je ono što ohrabruje i što je, sasvim sigurno, jedna od rijetkih pozitivnih vijesti u BiH. Goražde polako trasira put kako treba biti i u drugim kantonima Federacije i u državi BiH – istakao je ovom prilikom Kenan Rešo, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.