• OBJAVLJENO: 26.02.2014.
Izložba „Razvojne perspektive Goražda“
Rezultat saradnje BPK Goražde i Tehničkog univerziteta iz Beča

Copy of IMG_6916

U Domu mladih Centra za kulturu sutra će biti otvorena izložba pod nazivom „Razvojne perspektive Goražda“.

Ova izložba rezultat je dvogodišnje saradnje između Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Tehničkog univerziteta u Beču, odnosno njihovog Odsjeka za prostorno planiranje.

Prvi kontakti sa ovim fakultetom, prema riječima Edina Kadrića, stručnog saradnika za urbanizam i prostorno planiranje u kantonalnom Ministarstvu za urbanizam, uspostavljeni su 2012.godine.

„ Jedan naš sugrađanin koji studira u Beču na ovom odsjeku inicirao je kontakt sa Kantonom i predložio da se započne jedan zajednički projekat u kome bi se se Odsjek za prostorno planiranje Bečkog univerziteta fokusirao na naš prostor u okviru njihovog postiplomskog studija i u okviru kojeg bi radili jedan projekat upravo vezan za naš Kanton. Nakon toga više puta smo se susreli sa profesorima i predstavnicima bečkog Univerziteta, upoznali smo ih sa našim stanjem, situacijom i problemima, planovima i na čemu se najviše želimo fokusirati. U aprilu i oktobru prošle godine u Goraždu su održane arhitektonske radionice i javne prezentacije.

U taj projekat uključila se i Regija Drina, a u međuvremenu i sarajevski Arhitektonski fakultet tako da je i grupa sarajevskih studenata učestvovala u svemu ovome. Studenti i profesori su nastavili sa radom tokom ovog zimskog semestra 2013/2014.godine i konačno došlo je vrijeme da ponovo dođu ovdje i prezentiraju rezultate svojih radova“- ističe Kadrić.

Na ovoj izloži građani Goražda moći će da vide jedan drugi pogled na naš grad i Kanton, odnosno šta je prema studentima i profesorima Tehničkog fakulteta iz Beča perspektiva razvoja ovog područja.

„ Već se vidjelo tokom boravka ovdje kako neki pogled sa strane neopterećen našim problemima možda može otkriti i neke potencijale kojih mi jesmo svjesni, ali ne u tolikoj mjeri koliko će ih drugi primjetiti. Ja se nadam da će oni sagledati te potencijale koje mi ovdje imamo, prvenstveno razvoj turizma. Projekat je rađen tamo i mi nismo mogli toliko učestvovati zbog daljine, ali koliko sam čuo veoma su zadovoljni rezultatima- kazao je Edin Kadrić, stručni saradnik za urbanizam i prostorno planiranje u Ministarstvu za urbanizam.

Izložba „Razvojne perspektive Goražda“ biće otvorena sutra, 27.02.2014.godine u 15:30 sati u Domu mladih Centra za kulturu.

Ovo je i poziv zainteresovanih građanima da dođu na otvaranje izložbe te pogledaju kako naš grad i Kanton vide arhitektonski stručnjaci.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.