• OBJAVLJENO: 28.02.2014.
„ Glas Goražda“ i Udruženje pedagoga sporta Goražde dodijelili nagrade
ZAIM ŠUMAN SPORTSKA LIČNOST 2013.GODINE U BPK GORAŽDE, NAGRADA ZA SPORTSKI REZULTAT GODINE SANINU KANLIĆU

 

Zaim Šuman na dodjeli nagrade

Zaim Šuman na dodjeli nagrade

Centar za kulturu Goražde –   Redakcija novine „ Glas Goražda“ i Udruženje pedagoga sporta Goražde u cilju afirmacije i promocije uspješnih sportista, sportskih radnika i sportskih klubova, te rezultata koje oni ostvaruju i podrške razvoju sporta, ustanovili su godine nagrade koje nose nazive „Sportska ličnost godine“ i „ Sportski rezultat godine“.

Nagrada „ Sportska ličnost godine“ dodjeljuje se sportistima i sportskim radnicima koji  sportskim rezultatima i svojim ukupnim angažmanom u sportu  posebno doprinose  promociji i afirmaciji sporta, općine Goražde i Bosansko- podrinjskog kantona. Nagrada „ Sportski rezultat godine“  dodjeljuje se sportistima – pojedincima i sportskim klubovima koji u godini za koju se nagrada dodjeljuje,  ostvare najveći rezultat na međunarodnom takmičenju ili na takmičenju u Bosni i Hercegovini.

Redakcija novine „ Glas Goražda“ tokom godine prati rezultate i angažman sportista, sportskih klubova i sportskih radnika i zajedno sa Udruženjem  pedagoga sporta nominira kandidate za nagrade. Konačnu odluku o nagradama zajednički donose Redakcija „ Glasa Goražda“ i Upravni odbor Udruženja pedagoga sporta. Predsjednik Skupštine ovog Udruženja Damir Žuga je u obraćanju na svečanosti posebno istakao opredijeljenje udruženja da zajedno sa redakcijom „ Glasa Goražda“ ustanovljenjem ovih nagrada afirmiše sport i sportiste kao nemjerljivo značajne vrijednosti u našoj zajednici.

Nagrada „ Sportska ličnost 2013.godine“ pripala je pripadniku Oružanih snaga BiH, članu Atletskog kluba „Goražde“ Zaimu Šumanu za  ostvarene rezultate na takmičenjima, doprinos u razvoju sporta, posebno atletike , afirmaciju Goražda i BPK i ukupan društveni angžaman kojim se promovišu najpozitivnije vrijednosti sporta – povezivanje i prijateljstvo među ljudima. Nagradu mu je, na svečanosti održanoj u goraždanskom Centru za kulturu uručio urednik  „Glasa Goražda“ Slavko Klisura.

Zaim Šuman je na brojnim takmičenjima tokom 2013.godine, održanim u svijetu i Bosni i Hercegovini ostvario niz uspješnih rezultata koji ga svrstavaju u red najuspješnijih dugoprugaša u regiji. Uz brojne uspjehe na maratonskim ili polumaratonskim trkama, Šuman je u septembru 2013, na prvenstvu Balkana u  Zagrebu osvojio prva mjesta u trkama  na 1500 i 5000  metara. Zaim Šuman je izuzetna sportska ličnost, omiljen među sugrađanima i sportistima.

U decembru prošle godine Zaim Šuman je proglašen za najboljeg sportistu Oružanih snaga BiH.

Sanin Kanlić ( desno) sa nagradom

Sanin Kanlić ( desno) sa nagradom

Nagrada “ Sportski rezultat 2013. godine”  dodjeljena je mladom sportisti, članu karate kluba “ Holiday” Saninu Kanliću. Sanin je tokom 2013.godine ostvario brojne uspjehe na takmičenjima u BiH i regiji. Prvak je Bosne i Hercegovine u kategoriji mlađih seniora. Osvajač je prvog mjesta na izbornim turnirima za odlazak na svjetsko prvenstvo koji su održani u Bijeljini i Čitluku. Zauzeo je prvo mjesto na turnirima u Podgorici i „ Novogradski dani“ u Sarajevu. Osvojio je prvo mjesto i titulu najuspješnijeg takmičara na turniru u Ilijašu, prvo mjesto na jednom od najjačih turnira na Balkanu. Član karate reprezentacije BiH na svjetskom i evropskog prvenestvu. Kruna rezultata je svakako osvojeno peto mjesto na prvenstvu svijeta koje je održano u Španiji. Sanin je učestvovao u sastavu reprezentacije BiH, učestvovao i na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Portugalu. Kanlić je uspješan učenik Srednje tehničke škole, uzorni sportista pred kojim je sigurno velika karijera.

Saninu je nagradu uručio predsjednik UO Udruženja pedagoga sporta Elvedin Srkalović.

Čestitka ministrice Kuljuh

Čestitka ministrice Kuljuh

Nagrađenima su čestitke uputili ministrica za obrazovanje,mlade, nauku,kulturu i sport BPK Azra Kuljuh, predsjednik karate kluba “ Holiday” Memsur Ćurović Roka i direktor Srednje tehničke škole “ Hasib Hadžović” Muhamed Pleh.

U umjetničkom dijelu ove svečanosti pjesmu  velikog pjesnika Nedžada Ibrišimovića “ Bosna” govorila je Elvira Aganović, članica književnog kluba “ Isak” koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde, a poseban umjetnički obol ovom događaju dale su nastavnice Osnovne muzičke škole “ Avdo Smailović” Ajla Balić, Emina Hubjer i Anela Poturak izvođenjem kompozicija svjetskih autora.

G.G.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.