• OBJAVLJENO: 29.04.2004.
BiH na prekretnici
Razvijanje lokalnih zajednica, preduslov bržem razvoju zemlje

posjeta-premijer-i-salko_09-09b1

Kantonalno ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice na čelu sa ministrom Nazifom Uručijem, organizovalo je u Goraždu sastanak na kome je razmatran projekt Federalnog zavoda za programiranje razvoja pod nazivom “Socio-ekonomski  pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine.”

Na sastanku kome su, pored resornog ministra,  prisustvovali kantonalni ministri za: finansije, obrazovanje,nauku, kulturu i sport, predstavnici Ministarstva za privredu, kao i načelnici općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača,  ovaj projekt prezentirao je direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja prof.dr. Nešet Muminagić sa saradnicima.

Analiza po svim općinama Federacije BiH je urađena na osnovu 16 socio-ekonomskih pokazatelja i kako se moglo čuti na ovom sastanku organizovanom za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, podaci su u najvećem postotku tačni i odražavaju realno stanje. Ova analiza radi se uporedo i u drugom entitetu, što je bitno jer će se doći do konačne slike socio-ekonomskog stanja u cijeloj BiH.

“ Iako se ovaj projekt realizira po nalogu Svjetske banke koja želi finansirati 20-25 najugroženijih lokalnih zajednica, u okviru UN-ovog milenijumskog projekta, vrijednog 35 miliona maraka, ovaj projekt nam treba radi nas samih, jer ćemo pomoću njega vidjeti šta to funkcioniše, a šta ne, i šta moramo uraditi kako bismo našu zemlju izvukli iz krize i poboljšali standard svih njenih stanovnika “- istakao je prof.dr. Nešet Muminagić.

Interesantan je i podatak da je u Federciji BiH zabilježen rast bruto društvenog proizvoda, iako pada stepen zaposlenosti, što je rezultat savremene proizvodnje i automatizacije, no problemi su u funkcionisanju lokalnih zajednica, odnosno u neuvođenju efikasnih mehanizama zaštite poljoprivredne proizvodnje i proizvođača, gdje se, uz prirodne resurse i izvore energije, skrivaju neiskorišteni potencijali naše zemlje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.