• OBJAVLJENO: 05.03.2014.
Sastanak ministrice za obrazovanje i predstavnika Fondacije “Mozaik”

Copy of IMG_7079

Predstavnici Fondacije “Mozaik” iz Sarajeva posjetili su jučer Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku sa ministricom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Azrom Kuljuh mladi iz ove Fondacije razgovarali su o programu pod nazivom „Omladinske banke“ u okviru kojeg se na području cijele BiH realizuje niz projekata koji doprinose razvoju lokalnih zajednica.

Sam program osmišljen je tako da za svaku konvertibilnu marku inicijalnih sredstava koja obezbijeđuju donatori, lokalne zajednice ulože još tri, a onda se iz tih sredstava finansiraju različiti projekti sa kojima apliciraju neformalne grupe mladih. Kako je broj projekata uvijek veći od raspoloživih sredstava, odbori omladinskih banaka u lokalnim zajednicama prethodno vrše selekciju i odlučuju o najboljim projektima koji će se finansirati iz ovih sredstava.

Jedan od osnovnih ciljeva Fondacije je da kroz svoje aktivnosti stvori povoljne uslove za razvoj poduzetništva mladih i njihovo uključivanje u proces odlučivanja. Slijedeći takvo opredijeljenje, Fondacija “Mozaik”  je u periodu od zadnjih pet godina podržala oko 1.000 projekata mladih, čija je vrijednost veća od 3,5 miliona KM i u kojima je učestvovalo više od 12.500 volontera širom BiH.

Ovom prilikom, resorna ministrica upoznala je predstavnike “Mozaika” sa planiranim aktivnostima Ministarstva u čijem fokusu je implementacija Zakona o mladima FBiH, te planiranim programima finansiranja aktivnosti mladih na području BPK-a Goražde u 2014. godini.

Razgovarano je i o mogućnostima ostvarivanja saradnje resornog ministarstva i ove Fondacije koja je u prošloj godini potpisala Memorandum o saradnji s Komisijom za mlade Skupštine BPK-a Goražde.

Značajno je napomenuti da je posredstvom Omladinske banke u Goraždu u prošloj godini realizovano devet projekata u ukupnoj vrijednosti od 25.492 KM, a očekuje se i skoro raspisivanje Javnog poziva za dostavljanje projekata koji će se finansirati u ovoj godini.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.