• OBJAVLJENO: 11.03.2014.
Svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovali i zvaničnici iz BPK Goražde
POTPISAN PROTOKOL O OBNOVI ALADŽA DŽAMIJE U FOČI

pot-prot-obn-aladze-03-2014-1

Protokol o obnovi Aladža džamije u Foči, koja je početkom rata u BiH srušena do temelja, potpisan je juče na prigodnoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ovom svečanom činu prisustvovao je i premijer BPK Goražde Emir Frašto.
 
Potpis na Protokol stavili su direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske koja će u potpunosti finansirati obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH, Adnan Ertem.

Obnova ovog vjerskog objekta, koja će uključivati njegovu ponovnu izgradnju od temelja, trebala bi početi već u maju. U ovom će projektu biti korišten originalni kamen od kojeg je izvorno Aladža džamija i bila sagrađena.

Adnan Ertem, prije potpisivanja ovog dokumenta, današnji je čin nazvao velikim danom s ciljem vraćanja na mjesto objekta koji je 500 godina “živio” u Foči, a potrebno je da ponovo zaživi na istom mjestu.

– Naši prioriteti su obnoviti stare objekte, ali i prijateljstvo i čuvati mir. Jako sam uzbuđen zbog ovog projekta, a i zato jer ćemo svi raditi na tome da sva djela iz osmanskog perioda stavimo na svoje noge – kazao je on.

Senaid Zajimović ocjenjuje ovaj projekt iznimno važnim jer je riječ o obnovi najljepše džamije na Balkanu. Naglasio je da je ovo veliki dan i za Bošnjake, jer će ovim vratiti ponos Foči i Bošnjacima Podrinja.

– Vakufska direkcija IZ u BiH je nakon proglašenja 2013. godinom obnove Aladža džamije zamolila za pomoć prijatelje u Vakufu Turske. Presretni smo što imamo priliku učestvovati u ovom projektu – istaknuo je on.

Zamjenica načelnika opštine Foča Radenka Srndović smatra da o značaju objekta ove fočanske džamije dovoljno govori činjenica da je pod zaštitom UNESCO-a.

– Svi u Foči želimo pomoći obnovu ovog objekta. Do sada smo sarađivali kada je bila u pitanju dokumentacija kako bi obnova bila moguća, a to ćemo činiti u ubuduće – naglasila je ona.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz podvukao je da će Turska uvijek davati podršku u obnovi kulturne baštine BiH. Akcentirao je i poseban značaj ulaganja u istočnu Bosnu, smatrajući da taj dio BiH, bez obzira o kojem je entitetu riječ, ne dobija zasluženu pažnju, psebno kada je riječ o turizmu.

– Istočna Bosna je i mjesto povratnika. Povedite računa o tim ljudima, jer oni se vraćaju na svoja ognjišta i već su dovoljno tuge prošli – kazao je on.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović navodi da danas kada govorimo o Aladža džamiji koju podigoše naši preci, osjećamo prazninu, a ovaj projekt smatra načinom da ta praznina bude popunjena.

– Svi smo ujedinjeni u naporima da ovo zdanje bude ponovo na mjestu gdje je vjekovima stajalo. Ne možemo zaboraviti ono što se desilo, ali moramo gledati u budućnost. Ako bude samo džamija obnovljena, to će biti samo još jedna građevina. Ovo je više od građevinskog projekta, ovo je projekt povezivanja ljudi na ovim prostorima – kazao je on.

On podvlači da trebamo biti svjesni kako narodi trebaju jedni druge, te da moramo biti i okrenuti jedni drugima, zbog čega današnji događaj treba podsjetiti na zajedništvo i predstojeću budućnost.

Nakon potpisivanja Protokola uslijedit će raspisivanje tendera za izvođača radova, a zatim će biti upriličeno postavljanje kamena temeljca.

Aladža džamija sagrađena je u starom dijelu Foče, na desnoj obali rijeke Ćehotine. Kronogram na ulazu govorio je o 1550. godini kada ju je podigao Hasan Nazir. Ova je džamija remek-djelo osmanske arhitekture.

potpisivanje_protokola_o_obnovi_Aladze_10.03.2014-4

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.