• OBJAVLJENO: 24.03.2014.
Saradnja BPK-a Goražde i UNDP-a u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja
Razgovori o početku izrade integrirane Strategije razvoja BPK-a Goražde

Copy of IMG_7525

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na nedavno održanoj sjednici donijela je Zaključak o prihvatanju Okvira tehničke podrške Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) u procesu izrade integrirane Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i jačanja institucionalnog okvira za realizaciju ove strategije koja će se raditi u saradnji sa UNDP-om BiH.

Na današnjem sastanku sa predstavnicima UNDP-a, a kojem su uz premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta prisustvovali i sekretar Vlade Emir Sijerčić te predstavnici Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose i Ministarstva za privredu, razgovarano je o narednim aktivnostima koje treba poduzeti s ciljem što uspješnije realizacije ovog projekta.

Uz iskazano zadovoljstvo zbog saradnje sa UNDP-om, kao i zbog skorog početka izrade Strategije, premijer Emir Frašto izrazio je nadu da će Goražde na temelju obuhvatnog strateškog planiranja i već ostvarenih rezultata u oblasti privrednog razvoja i zapošljavanja po kojima je prepoznatljivo, moći poslužiti kao pokretač razvoja cijele ove regije.

Glavni cilj Projekta integriranog lokalnog razvoja u BiH koji je rezultat zajedničke inicijative UNDP-a i Švicarske agencije za razvoj i saradnju, jeste pružanje podrške lokalnim zajednicama u planiranju lokalnih strategija i lokalnog razvoja na način koji će omogućiti da se ovi planovi u praksi realizuju na najuspješniji mogući način.

Istaknuta su očekivanja da će Strategija razvoja BPK Goražde za period do 2020. godine biti završena do sredine naredne godine, tako da se već u budžetu za 2016. godinu mogu planirati sredstva za početak njene realizacije.

Na sastanku su obavljeni preliminarni razgovori i o uspostavljanju saradnje na još jednom projektu u okviru izrade Strategije razvoja BPK-a Goražde čija realizacija je planirana na jesen, a radi se o Projektu jačanja lokalne demokratije čiji je primarni cilj da naglasi važnost uloge civilnog društva u lokalnim zajednicama i stvori pretpostavke za uspostavljanje trajnog partnerstva između vlasti i nevladinog sektora.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.