• OBJAVLJENO: 26.03.2014.
Press ministrice za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline
Izmjenom zakona, stanovnicima ruralnih područja omogućeno jednostavnije priključenje na elektro-mrežu

Copy of IMG_7558

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nedavno je po skraćenom postupku usvojila izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju BPK Goražde, po kojem se licima u ruralnom dijelu kantona koji su izgradili ili imaju namjeru graditi kuću omogućuje lakše i jednostavnije priključenje na elektro-mrežu.

O izmjenama ovog zakona na današnjoj press konferenciji govorila je ministrica za prostorno uređenje, urbanizam i zaštitu okoline u Vladi BPK Goražde Biljana Simić.

Prema njenim riječima, inicijativu za izmjenu ovog zakona podnio je poslanik Rasim Mujagić s ciljem podsticaja povratka stanovnika na ruralna područja.

„ Izmijenjenim zakonom omogućeno je da svi oni koji su izgradili kuću imaju pravo na privremeni priključak na elektro-mrežu koji neće biti uslovljen kao do sada građevinskom dozvolom, nego je uslov da je kuća nastanjena, odnosno da se u njoj živi. Od sada se može jednostavnije i lakše krenuti u proceduru rješavanja priključka na elektro-mrežu, a sve u cilju stimulisanja života na selu i ruralnom dijelu Kantona- istakla je ministrica Simić.

Ona je najavila da će Ministarstvo urbanizma ići i korak dalje, te će razmatrati još jednu inicijativu poslanika Mujagića, koji traži da svima koji se odluče zadržati na selu i tamo graditi kuću i pomoćne objekte, Vlada BPK pomogne i pobrine se da što jednostavnije, efikasnije i jeftinije dođu do tražene dokumentacije.

„ Ova druga inicijativa će se uskoro razmatrati na sjednici Vlade i ima velike šanse da ugleda svjetlost dana, jer premijer i svi ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona žele da vrate isplativost življenja na selu upravo kroz stimulisanje na određenim zakonskim olakšicama- kazala je ministrica za urbanizam Biljana Simić na današnjoj press konferenciji.

Copy of IMG_7559

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.